Pogledajte kako izgleda Registar javnih nabavki u KS koji će otkrivati korupciju

Vijesti 04. jun 202114:13 0 komentara
N1

Registar javnih nabavki u Kantonu Sarajevo predstavljen je danas u Sarajevu. Ovaj registar omogućava vršenje istraživanja koja su neophodna za prevenciju i otkrivanje korupcije u javnim nabavkama.

“Nova baza podataka javnih nabavki pospiješit će transparentnost u toj oblasti i dovesti do otkrivanja nepravilnosti u tom procesu. To je važno jer je proces nabavki podložan korupciji. Javne institucije i preduzeća u 2020. u Kantonu Sarajevo izvršile su oko 10.000 postupaka javnih nabavki i važno je osigurati odgovorno trošenje javnih sredstava u interesu svih građana. Posebno je, nedovoljan nadzor u vremenu pandemije, otvorio prostor za koruptivne radnje”, kazala je šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist rekla je da javni službenici moraju biti odgovorni u trošenju javnog novca, koji je novac građana.

“Korupcija je prepreka reformi i napretku u BiH. Korupcija narušava povjerenje građana u institucije, ali i samu demokratiju, obeshrabruje ozbiljne investitore. Borba protiv korupcije je ključ u napretku društva, a i jedan je od 14 prioriteta EU da bi BiH postala kandidat”, naglasila je ambasadorica Švedske, države koja predsjedava OSCE-om u 2021. godini.

Postoje indicije o korpuciji u osnovnom i srednjem obrazovanju

Šef Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić rekao je da je taj ured, uz pomoć OSCE-a, razvio najjači informacioni sistem u regiji, kad je riječ o borbi protiv korupcije.

Kako je kazao, dosad je razvio sedam registara, među kojima su registri o imovini imenovanih osoba, zaposlenih u javnom sektoru, transfera, poticaja u poljoprivredi, poticaja privredi… Kazao je da je u KS oko 5.000 javnih nabavki realizirano u ovoj godini.

“Kroz javne nabavke uzme se najviše budžetskog novca, u toj oblasti je najveći stepen rizika od korupcije. U registru se može vidjeti da li su institucije vršile istraživanje tržišta, koliko su poništili javnih nabavki, koje institucije najčešće idu u javne nabavke, da li su sačinjavale anekse ugovora, kolike su prosječne vrijednosti, kakve su vrste ugovora, postupaka”, istaknuo je.

Vremenom će, kazao je, dobiti informacije koje su to političke partije najviše, kroz vlast, radile sa KS u segmentu javnih nabavki, pratit će i dodjele transfera nevladinim organizacijama.

“Prije nekoliko dana utvrdili smo da postoje indicije, u osnovnom i srednjem obrazovanju, u smislu da su kršeni zakoni o javnim nabavkama. To je u fazi provjere. Ovo je poruka svima koji realiziraju javne nabavke da ih pomno pratimo” – naglasio je Kafedžić.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije najavio je i redovno javno obavljivanje izvještaja o korupciji.

Pogledajte na snimku kako izgleda ovaj registar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!