Ovo je najzahtjevnija dionica Marša mira, u dolini ovih potoka još se osjeti smrt (FOTO)

Vijesti 10. jul 202410:48 0 komentara
N1

Buljim i buljimski potoci, najizazovnija i najteža je dionica u posljednjoj etapi Marša mira.

Najteža je zato što ima devet potoka i što su staze uske sa velikim usponima.

Dužina trase od Kameničkog brda do Ravnog Buljima je šest kilometara. 80 posto učesnika Marša mira dolazi kako bi upravo prošli ovu trasu, jer u dolini ovih potoka još uvijek se “osjeti smrt”.

N1

Hiljade učesnika Marša mira će između 18 i 19 sati stići do Potočara, gdje će na rukama prenijeti tabute s posmrtnim ostacima žrtava genocida u musalu, a sutra prisustvovati ukopu i dženazi.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Među bijelim nišanima je i 14 novoiskopanih mezara u koje će 11. jula biti spušteni posmrtni ostaci novoidentifikovanih žrtava genocida. Bit će ukopani pored očeva, braće, amidža…

Među 14 žrtava koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi ove godine nalaze se i dva brata i maloljetnik.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 28 godina nakon njegove smrti, ekshumirani su tek prošle godine, u maju 2023. godine.

Ubijen je u julu 1995. godine na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na području općine Srebrenica. Bit će ukopan uz svoga brata Hazima koji je ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će za sada biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!