Pogledajte svjedočanstva o ljekovitosti Guber vode: Zašto su projekti stali?

Vijesti 18. okt 202219:58 0 komentara
N1

Guber voda je resurs koji Srebrenici može vratiti život, tako je načelnik ove općine prije dvije godine najavio ulaganja u Banju Guber. Formiran je i tim za osnivanje Specijalne bolnice. I ništa.

Neiskorišteni biser koji vijekovima teče. Liječi kožna oboljenja, sinuse, sprečava anemiju. Srebrenički Guber vijekovima je bio prepoznat. Mirko Sekulić proizvodi sapun koristeći ovu vodu. Rezultati u praksi – izvrsni.

”Pošto mi imamo našu Guber vodu koja je jednostavno lijek za kožu za sve… onda sam htio da mi ona bude baza i uz dodatak maslinovih, kokosovih ulja uspio sam da po svom receptu napravim sapun. Pokazao se kao dobar, naročito za dječiju kožu… blagotvorno djeluje na psorijazu, akne, i tako dalje”, ispričao nam je.

Čak 38 ljekovitih voda Gubera nalazi se ovdje. Još stari Rimljani prepoznali su vode Srebrenice i koristili ih. Naziv je, po svemu sudeći dobila, jer je izliječila gubu kod vojnika nekoliko vijekova poslije.

Prva analiza ove vode urađena je daleke 1894. godine. Tada je utvrđeno da je ovo jedan od najboljih prirodnih vrela na našem kontinentu. Tokom perioda Austrougarske ova voda je flaširana i distribuirana širom Evrope. Također, krajem 50-ih godina prošlog stoljeća ova voda proglašena je lijekom.

Tih godina u čuvenoj Banji Guber radila je Fata Husejnagić. Tužna je kada vidi da danas nema banje i da se na tome ništa ne radi. Svojim očima gledala je čudotvorna dejstva Guber vode.

”Doktor Marić je došao sa štapom da volonterski radi ovdje. Došao je sa štapom ovdje zbog Banje Guber. Otišao je bez štapa. Rekao je tada: Niste svjesni kakvi vi ljepotu posjedujete ovdje u Srebrenici”, ispričala nam je Fata Husejnagić.

Da toga nadležni nisu svjesni pokazuju nedovršeni projekti. Ovdje je trebao biti hotelski kompleks. Završetak radova je trebao biti prije 10 godina. I sve je stalo. Sadik Salimović prije 48 godina pisao je o procvatu banjskog turizma u Srebrenici. Sjećanja na ta vremena pokazuju kolika je šteta što novi projekti nisu realizovani. Nekada je bilo mnogo posjetitelja, mnogo izliječenih, mnogo zaposlenih.

Opširnije u priči Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!