Pogoršana kvaliteta zraka u Sarajevu

Vijesti 18. aug 202315:20 0 komentara
N1

Slično kao i u drugim područjima Federacije BiH, i u Kantonu Sarajevo od jučer je pogoršan kvalitet zraka. Povećanje koncentacija čvrstih PM 10 čestica bilježi se na većini mjernih stanica.

Dominantni razlog je specifična meteorološka slika koju karakteriše jača temperaturna inverzija, ne tako česta tokom ljeta, uz odsustvo vjetra, te utjecaj lokalnih izvora zagađenja, kao što su saobraćaj i izvođenje građevinskih radova.

S obzirom da je u Kantonu Sarajevo saobraćaj u ovom dijelu godine ključni izvor emisija zagađujućih materija u zrak, što je dokazano i brojnim mjerenjima i istraživanjima, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je u prethodnom periodu pokrenulo više aktivnosti s ciljem redukcije štetnih emisija iz saobraćaja.

Jedna od njih je i mjerenje izduvnih gasova na cestama KS, te izrada Studije u saradnji sa stranim konsultantima, čiji su zaključci i preporuke dostavljeni na provedbu svim nadležnim organima i institucijama iz oblasti saobraćaja u BiH.

Kroz provedena mjerenja izduvnih gasova i stručnu analizu konstatovana su drastična odstupanja kvaliteta sarajevskog voznog parka u odnosu na evropske.

Ocjena struke je da buduće mjere smanjenja štetnih emisija iz saobraćaja, između ostalog, trebaju biti usmjerene ka poboljšanju regulative i prakse u oblasti saobraćaja, kontrole izduvnih gasova prilikom tehničkih pregleda vozila, kao i kontrole kvalitete goriva.

Prema najavama iz FHMZ, slična situacija bi se mogla zadržati i u naredna dva dana, iako postoji mogućnost kratkotrajnih poboljšanja kvaliteta zraka, usljed povremenih pljuskova.

Iz Ministarstva apeluju i na izvođače građevinskih radova da se pridržavaju propisanih mjera na adekvatnom održavanju gradilišta, te pojačaju aktivnosti na smanjenju emisija prašine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!