Pohod na Grebak: “Put života” koji je bio spas za opkoljeno Goražde

Vijesti 11. jun 202311:56 0 komentara
Vlada BPK

U organizaciji Planinarskog kluba “Goražde – Maglić” jučer je počeo 26. ljetni pohod “Grebak – put života”, kojim goraždanski planinari nastavljaju njegovati tradiciju sjećanja na sve ono što je Grebak značio u najtežim ratnim danima u opkoljenom Goraždu.

Oko 50 učesnika ovogodišnjeg pohoda, prošli su stazama Grepka i Kacelja koje su u najtežim ratnim uvjetima značile spas za stanovnike opkoljenog grada. Svjedočenja o dešavanjima iz tog perioda nastoje se posebno prenijeti na generacije koje tada nisu bile ni rođene, a učesnicima na Centralnom spomen obilježju” Goražde-grad heroj svojim braniocima” gdje odata počast braniocima, te odakle je i krenuo pohod, pridružio se i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov.

RTV BPK
Vlada BPK
Vlada BPK
Vlada BPK

U klubu koji tradicionalno organizuje ljetni i zimski pohod ističu da je sjećanje na Grebak trajna obaveza. Podsjećaju da su mnogi iz opkoljenog Goražda otišli putem Grepka, snabdijevali se hranom i municijom a mnogi su na tom putu ostavili svoje živote stradajući od hladnoće, iscrpljenosti i u neprijateljskim zasjedama. Prolazeći dionicom dugom oko 48 kilometara koja je u ratnom periodu značila put spasa, ali i put smrti, učesnici pohoda zaustavljaju se na mjestima stradanja koja su obilježena kao trajni podsjetnik na ta vremena, odajući počast žrtvama Grepka.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde, u organizaciji Udruženja “Hasan Turčalo-Brzi i saborci”, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde i Koordinacije boračkih udruženja Centralni dio manifestacije održan je na Orahovicama gdje je ujedno obilježena i godišnjica odbrane Orahovica te dan ove mjesne zajednice.

Polaganjem cvijeća na šehidska mezarja u Faočićima, Goršić polju, Vejskoj kosi –Jasen, Šehovićima te Haništu u Zorovićima, odata je počast braniocima sa ovih prostora a prisutnim su se obratili, premijer BPK Goražde Edin Ćulov i ministar za boračka pitanja u vladi BPK Goražde Avdo Mirvić.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Goražde proučen je tevhid pred duše šehida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!