Savjetodavno vijeće: Pojačati kapacitete odbrane kako bi se spriječili konflikti

Vijesti 15. okt 202110:57 > 10:59 1 komentar
N1

Sjedinjene Američke Države su uvijek podržavale teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, i njen su najveći prijatelj i saveznik, poručili su iz Savjetodavnog vijeća za BiH, ističući kako je žalosno da lokalne vlasti ne uzimaju ozbiljno “očite" napade na BiH. Također su pozvali na pojačanje kapaciteta odbrane BiH, kako bi se spriječili budući konflikti.

Savjetodavno vijeće za BiH, neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu koja zagovara demokratsku i multietničku BiH, se oglasilo povodom aktuelnih političkih prilika u BiH, referirajući se na poruku iz Ambasade SAD u BiH, iz koje su u četvrtak kazali kako snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao i bitnu ulogu Visokog predstavnika u praćenju provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, a kao odgovor na neslaganje Rusije sa zvaničnim stavom Vijeća za implementaciju mira.

“Ako možemo nešto naučiti iz brzog kolapsa u Afganistanu, to je da nacije trebaju graditi funkcionalne institucije i kapacitete odbrane. Bosanskohercegovačko vodstvo je zanemarilo svoje kapacitete odbrane i čini se da se potpuno oslanja na vanjske faktore i njihovu intervenciju,” naglasili su iz Savjetodavnog vijeća za BiH,

“Narodi BiH su i sami iskusili 1995. godine šta se desi kad se oslanjate na vanjske faktore za vlastitu odbranu. Dok god ne postoji jaka želja da se uloži u vojne sposobnosti narod će bitti ostavljen na milost stranih faktora za svoj vlastiti opstanak,” dodaje se u saopštenju.

Kazali su još kako je “mit” da BiH ne može pojačati kapacitete obrane zato što Srbi to neće dozvoliti te da postoje mnogi instrumenti koji se koriste za druge političke svrhe kada je to potrebno.

“Zahtijevanje da BiH ima adekvatne obrambene kapacitete nije ratnohuškačko. Ako će nešto postići onda će spriječiti buduće konflikte odbijajući agresiju. Ulaganje u obranu te pametnu i informisanu diplomaciju je obavezno”, zaključuje se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare