Pojedina naselja u Konjicu i dalje odsječena, prijete im i klizišta: 40 porodica ostalo bez krova nad glavom

Vijesti 15. okt 202420:53 0 komentara
N1

U razornim poplavama i klizištima koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine prije 10 dana poginulo je 26 osoba. Još traje potraga za posljednjom žrtvom poplava u Buturović Polju, kao i borba s vremenom. Čak desetak konjičkih sela i dalje je odsječeno, dok nekima prijete i klizišta.

Dok njegov dom visi u zraku Almir Hakalović nam priča kako je ubijeđen da će novi sagraditi baš tu – u Buturović Polju.

“Nisam ja nikud planirao odavde da idem. Dvadeset godina tu živim i nisam planirao nigdje da idem. Ja mislim da je devedeset posto ljudi takvih, možda i sto posto koji bi voljeli ovdje da opstanu”, kazao nam je Almir Hakalović, mještanin Buturović Polja.

Samo zahvaljujući jedni drugima opstali su i onda kada je bilo najteže. Amirina djeca živa su zahvaljujući njihovim komšijama.

“Voda je baš naglo nadolazila, neki valovi. Ja sam ostala u ovoj kući do, srušenoj. Slučajno sam vidjela komšiju tu da prolazi, nazvala sam ga. Došao je Sanel Hakalović, Mevlida i njen sin, tako da su oni pomoću španjera nekako djecu iz kuća izvadili. Mi smo izašli, a u roku od deset minuta kuće su se srušile. Ovo nas što je bilo dole u desetak srušenih kuća, mi svi planiramo da tu ostanemo, u Buturović Polju. Kada smo skupa tonuli, skupa ćemo se i čupati i vaditi”, rekla je Amira Hakalović, mještanja Buturović Polja.

Blizu jedni drugima ostat će i u alternativnim smještajima. Goransko Polje zaravnato je i spremno za instalaciju tridesetak kontejnera iz Turske i Hrvatske. Zahtjev za njihovim snabdijevanjem električnom energijom je podnesen, a smještaj prvih porodica očekuje se za dan ili dva. Neki će, ukoliko to bude sigurno, u njima živjeti i u svojim baštama, blizu porodica.

“Pa kontam da mi ovdje razgrnu da mogu na tu parcelu da se smjestim u kontejner. I djeca će biti tu. Zahtijevaju i oni i ja. Da me nešto zaboli da sam opet najbliže svojoj djeci, a i djeca meni”, dodao je Fikret Hakalović, nještanin sela Višnjevice.

Fikret je iz susjednog sela do kojeg se može samo pješice. Takvih je u Konjicu barem desetak i to najbolje govori koliko posla je pred službama.

“Imamo još kilometre puta koji su uništeni, tako da će trebati dani da se oni saniraju i da se obezbijedi bilo kakva putna komunikacija. Mi smo radili neke alternativne pravce preko planina kako bi se makar džipovima moglo doći do tih sela, tako da sigurno trebat će nam dosta dana da obezbijedimo osnovnu putnu komunikaciju koja povezuje lijevu i desnu stranu Neretvice, a tu imamo tih nekih desetak sela”, pojasnio je Husein Hodžić, načelnik Štaba Civilne zaštite Konjic.

I to je borba s vremenom, jer iz jednog od njih i sinoć je morala biti evakuisana porodica uslijed pucanja kuće zbog klizišta. Neće to biti jedini takav slučaj u danima pred nama, procjenjuju službe. Sada je 40 konjičkih porodica bez krova nad glavom.

Tri tima za procjenu štete aktivna su na području Konjica. Preliminarni iznos prelazi 140 miliona KM. Svaka od ekipa na terenu, poručuju nam, vrši nadljudske napore.

v

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!