Pokrenut postupak protiv Sebije Izetbegović za utvrđivanje sukoba interesa

Vijesti 04. jan 202311:54 6 komentara
F.Z./N1

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo pokrenuo je proces utvrđivanja postojanje sukoba interesa po osnovu Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije KS koji je stupio na snagu sa prvim januarom ove godine.

Erduan Kafedžić, prvi čovjek Ureda za N1 je potvrdio da se među osobama za koje se treba utvrditi da li postoji sukob interesa i Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koja je ujedno i zastupnica u Skupštini KS ispred SDA.

“Ured od jutros provodi aktivnosti na utvrđivanju sukoba interesa kod određenog broja nosioca javnih funkcija u KS, a sve u skladu za početkom primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS. Jedna osoba je i profesorica Izetbegović”, rekao je za N1 Kafedžić.

Podsjećamo, ukoliko, nakon utvrđenog sukoba interesa, nosilac javne funkcije ne podnese ostavku ili na drugi način ne odstupi s jedne ili više nespojivih funkcija u roku od 30 dana, to će da uradi institucija u kojoj nosilac vrši nespojivu funkciju.

Zakon o prevenciji korupcije je tu, no kakva će biti njegova primjena

Iako se ranije spominjalo da Sebija Izetbegović planira otići sa čela KCUS-a ona je tu informaciju demantovala.

Sebija Izetbegović demantovala: Ne brinite, ne idem nigdje iz KCUS-a

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad