Pokret Za nove generacije potvrdio da su Mesihović i Kalamujić kandidati za ministre u Vladi KS

Vijesti 01. nov 202309:57 0 komentara
Za Nove generacije

Pokret Za nove generacije potvrdio je da su Adna Mesihović i Afan Kalamujić kandidati za ministarske pozicije u novoj Vladi Kantona Sarajevo. Mesihović bi trebala preuzeti Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, a Kalamujić Ministarstvo finansija.

Odluku o prijedlogu tih kandidata, Pokret za nove generacije obrazlaže činjenicom da su Mesihović i Kalamujić stručni, obrazovani i odgovorni.

“Odluka da predložimo prof. dr. sc. Adnu Mesihović i dr. sc. Afana Kalamujića na ključne ministarske pozicije proizlazi iz naše jasne namjere da na te pozicije postavimo stručne, obrazovane i odgovorne pojedince koji su svoje vrijednosti dokazali kroz dosadašnje uspjehe na poslovnom i edukativnom polju. Oboje su, bez sumnje, kompetentni za te odgovorne uloge, a mi smo uvjereni da će njihova predanost i stručnost donijeti značajne koristi kantonalnoj Vladi i našim građanima”, kazao je zastupnik u Skupštini KS i jedan od koordinatora Pokreta Damir Marjanović.

Biografije kandidata su dostupne javnosti, a Mesihović i Kalamujić će do kraja sedmice mandataru dostaviti detaljnu listu aktivnosti koje planiraju realizirati u narednom periodu i insistirati da budu uključene u ekspoze mandatara Vlade KS Nihada Uka.

Neke od aktivnosti koje planiraju realizirati su donošenje uredbe o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje nositelja zlatnih znački i studenata generacije u svim institucijama u Kantonu Sarajevo, osnivanje fondacije za nauku KS, te formiranje savjeta mladih KS.

U planu je i revidiranje ciljeva kao i načina upravljanja dugom Kantona Sarajevo, te daljnji pregled i reforme parafiskalnih nameta.

Fokus budućeg kandidata za ministra finansija je na kapitalnim projektima kako bi se kroz investicioni ciklus preduhitro pad privredne aktivnost.

“Set svih navedenih, ali i svih ostalih mjera na kojima će u budućnosti raditi naši ministri proizilazi iz predizbornog programa Pokreta Za nove generacije koji su podržali naši birači”, poručuju iz Pokreta Za nove generacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!