Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

FUP/ ILUSTRACIJA

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju - moto je kampanje policijskih snaga u BiH, koja se sprovodi uz pomoć međunarodne zajednice. Osim što je cilj usklađivanje bh. okolnosti sa onima koje vladaju u EU, cilj je i prevencija tragedija poput onih koje su u proteklom periodu zadesile Bosnu i Hercegovinu - kada su u nevine ljude pucali ne samo oni "od ranije poznati policiji", nego čak i djeca ili jedva punoljetna omladina.

U toku je neka vrsta trećeg talasa kampanje uz dodatni moto “poštuj život a ne oružje”, koji se odnosi na amnestiju na nelegalno oružje. Provodit će se tokom februara i marta na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a što uključuje sve MUP-ove u oba entiteta i Brčko Distriktu.

“Kroz kampanju ćemo građanima pojasniti prednost amnestije, gdje oni koji posjeduju nelegalno oružje ga mogu predati policiji. Ukoliko bi našim aktivnostima bilo pronađeno to oružje, mogu biti kažnjeni i zatvorom i novčanim kaznama. U BiH te kazne mogu iznositi od 500 do 5.000 KM. Kazne zatvora u FBiH mogu ići i tri godine, a ukoliko se radi o većoj količini oružja, to može ići i do deset godina. Ukoliko građani nisu dovoljno sigurni da oružje predaju u policijske stanice, mogu pozvati 122”, pojasnio je u programu N1 Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Ale Šiljdedić

Šiljdedić naglašava da brojni čuvaju oružje jer se tako osjećaju sigurnim. Upravo to nije sigurnost – poručio je.

U daljnjem procesu građani mogu legalizirati ono oružje sa kojim je to moguće učiniti, poput lovačkih puški, ako mogu ispoštovati sve potrebne zakonske obaveze.

Anonimno se može prijaviti i municija i eksplozivne naprave uočene na bilo kojem javnom mjestu.

Policija u BiH je tokom 2022. oduzela 1.234 komada oružja, odgovorne osobe su bile propisno sankcionisane, a dobrovoljno je predano, od 2016. do sada 25.588 komada i pripadajućih dijela oružja.

Više od polovine ubistava u BiH počinjeno je vatrenim oružjem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!