Policijska obuka u Zenici: Važnost preciznosti na mjestu zločina i borba protiv rodno zasnovanog nasilja

Vijesti 17. sep 202409:58 0 komentara
N1

U Zenici se održava dvodnevna obuka za 30 policijskih službenica i službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK). Ova edukacija, koju zajednički organizuju TPO fondacija i Uprava policije MUP-a ZDK, fokusira se na obezbjeđenje lica mjesta zločina s posebnim fokusom na slučajeve rodno zasnovanog nasilja.

Obuku vode akademik prof. dr. Nedžad Korajlić sa Fakulteta za kriminalistiku Univerziteta u Sarajevu i glavni inspektor Mirsad Muračević, načelnik Policijske uprave.

N1

Tokom obuke, učesnici se upoznaju s važnim smjernicama za pravilno prikupljanje dokaza i pažljivo postupanje sa svjedocima i osobama koje se zateknu na mjestu događaja.

Predavači su naglasili koliko je ključno izbjegavati improvizaciju kako bi se osigurao nesmetan tijek istrage. Također, posebna pažnja posvećena je pravilnom evidentiranju prvih osoba koje stignu na lice mjesta, poput vatrogasaca, komšija ili drugih civila, što često može otežati situaciju na terenu.

N1

Rodno zasnovano nasilje u fokusu

Policijski službenici također prolaze kroz specifične metode postupanja u slučajevima rodno zasnovanog nasilja. Naglasak je na osjetljivom pristupu žrtvama i pravilnoj primjeni zakonskih procedura. Tokom obuke razmatraju se i alati poput poligrafa, koji se često koristi u slučajevima nasilja u porodici, uz naglasak na to da se rezultati poligrafa moraju pažljivo interpretirati.

N1

Ova obuka, koja se odvija u okviru UNIGEM projekta, ima za cilj unaprijediti rad policijskih službenika u Zeničko-dobojskom kantonu, posebno u slučajevima rodno zasnovanog nasilja, te poboljšati pristupe osiguravanju lica mjesta događaja, čime će se osigurati efikasnija istraga i zaštita žrtava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!