Policijski službenici na udaru političkih prepucavanja: Za “kvartovsku” policiju nema dovoljno kadra

Vijesti 12. jun 202421:03 0 komentara

Prijedlog uvođenja "kvartovske policije" brzo je izazvao reakciju Sindikata policijskih službenika - takav sistem postoji, kažu. Ipak, zaživio nije. Građani se ne osjećaju sigurno i imaju primjedbe na rad policije. Predstavnici radnika kažu da je svemu razlog manjak kadra. Problemi su brojni i samo se otkrivaju novi, a traženje rješenja, izgleda, svedeno je na politička prepucavanja.

Kvartovski policajac, čiji bi zadatak bio veća integracija u lokalnoj zajednici i stvaranje povjerenja na relaciji policija – građani, sistemski postoji već 20 godina. Riječ je projektu “Policija u zajednici”. Tako u manjim mjestima, gdje, kažu, svi svakog poznaju, zadovoljni su radom.

Projekat ipak nije svugdje isto zaživio. Od Ilidže ka Centru nezadovoljstvo raste. Policija, kažu, nema više autoritet.

Pojedini se žale da i po pozivu dugo čekaju i imaju probleme.

“Evo ja upravo imam situaciju baš sa policijom, pozivala sam je u proteklom periodu imam neki problem sa komšijom… Treba im sat vremena i više da se odazovu. Znači… problem je. I ne viđam ih tako često u kvartu u kojem ja živim na Stupu”, kaže građanka Sarajeva.

U okviru Pravilnika o radu policije, veća zastupljenost policajaca u zajednici postoji, no zastupnik Skupštine Kantona Sarajevo Aljoša Čampara smatra kako se ne provodi u punom kapacitetu. Resorni ministar o svemu se ne oglašava, dok iz Sindikata policije poručuju, Pravilnik je dobar, no manjka policajaca.

“To što nešto možda ima trenutno u okviru Pravilnika unutrašnje organizacije sistema, a dovoljno ili nedovoljno se koristi dakle to bi dobro bilo upravo iz razloga da se proširi i da se na neki način to uvede kao praksa i da imamo što više takvih kvartovskih policajaca”, ističe Aljoša Čampara.

Viktor Ćatić iz Sindikata policijskih službenika na ovu inicijativu odgovara prijedlogom.

“Pazite, imamo autobusku liniju koja vozi dva puta dnevno, ali koja ne vozi jer nema autobusa. I onda mi idemo sa prijedlogom u skupštinsku klupu i kažemo vidite, mi ćemo sad predložit nije dovoljno ovo dva puta da saobraća dnevno, ići će šest autobusa dnevno, a mi i dalje nemamo tog autobusa. Ne možemo mi fizički izmisliti čovjeka da radi kada čovjek ne postoji”, kaže Ćatić.

Upozorava i da će u narednih pet godina mnogi pripadnici MUP-a u penziju, a da nema dovoljno onih koji će ih zamijeniti. Aktuelni policijski komesar zbog službenog odsustva na upit o konkursnim procedurama nije odgovorio. Broj godišnje zaposlenih sada raste, ali problema još ima.

“Sve smo gdje smo mogli zakomplikovati zakomplikovali i sad imamo situaciju da i što bi neko imao dobru volju da zaposli, mi nemamo kapacitete u FUP-u da nam ljudi idu u školu. Ne možemo jer je gore kapacitet ograničen, a nismo mi jedini kanton”, dodaje.

Kažu da su svjesni zabrinutosti građana, ali i da su i sami na udaru političkih prepucavanja.

Upozoravaju da bi visoka očekivanja i zahtjevi, a bez rješavanja ključnih problema, najave novih zaduženja poput “kvartovske policije”, dok nedostaje kadra, a zapošljavanje ograničeno u narednom periodu, mogli dovesti do još osjetnijih posljedica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!