Političari u RS bez optimizma o evropskom putu: Šta slijedi sutra?

Vijesti 21. mar 202412:34 1 komentar
N1

Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj danas nemaju zakazanih protokolarnih aktivnosti, pa tako ni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Banjalučkim medijima u fokusu je njegov intervju dat za austrijski Kosmo.

U tom intervjuu, uz ostalo Dodik je kritikovao Evropsku uniju, iznio stav da je kontinent pod uticajem Sjedinjenih Američkih Država, ali i da nema ništa protiv članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, iako tvrdi da je smanjen entuzijazam prema tom pitanju.

“Smatram da za to nismo isključivo mi krivi, koliko je Evropa, koja nam šalje kontradiktorne poruke o uslovima pristupanja. Evropa trenutno nema jedinstvenu vodeću snagu koja bi vodila razvoj EU, što utiče na našu motivaciju za pridruživanje. Međutim, EU ostaje prirodno okruženje za zemlje evropskog kontinenta. Važno je da Republika Srpska na putu ka Evropi ne žrtvuje svoj identitet i tradiciju”, rekao je Dodik.

Vlast je u Republici Srpskoj, dakle oprezna u izražavanju optimizma o evropskom putu. Ipak, opozicija ne krije pesimizam i ne priznaje “zasluge vlasti”.

Igor Crnadak bivši ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine kaže da o pregovaračkom statusu najbolje govori izjava neimenovanog diplomate koji je rekao:

“Ništa nisu uradili ali prinuđeni smo da kažemo da, e to se desilo”, kaže Crnadak.

“Na polju vladavine prava, na polju sloboda na onim najvažnijim temama, Izborni zakon, da izbori konačno budu pošteni u ovoj zemlji nisu uradili ništa”, dodao je ističući da uprkos svemu vjeruje u spoljnopolitičku orjentaciju zemlje i pozdravlja svaki korak naprijed uz tvrdnju da u konkretnom slučaju ništa krupno nije urađeno.

Veći optimizam, u pogledu ovog pitanja, dakle, vlada među političkim predstavnicima stranaka sa sjedištem u Sarajevu. Kako god, politička analitičarka iz Banjaluke, Tanja Topić tvrdi da se nakon euforične proslave neće desiti ništa, osim otriježnjenja da je ono što se dobilo, dobijeno zbog entuzijazma iz Evropske unije i geopolitičkih okolnosti.

“Nakon otriježnjenja slijedi težak posao i iskreno se nadam da su domaći političari svjesni da je potrebno da počnu da rade. Ako će nastaviti da se ponašaju kao do sada, da se međusobno ucjenjuju i natežu oko brojnih pitanja, mislim da smo unaprijed izgubili neko dragocjeno vrijeme”, zaključuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare