Politički forum danas u Sarajevu, da li je BiH napredovala na putu ka EU?

Vijesti 03. jun 202407:44 1 komentar
Vijeće ministara BiH

Treći politički forum na visokom nivou o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine, kojim će supredsjedavati predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i evropski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, bit će održan danas u Sarajevu.

Na forumu će učestvovati zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, članovi Kolegija i predsjedavajući klubova poslanika i delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, premijeri entiteta, te deset kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Tokom trećeg foruma na visokom nivou dužnosnici vlasti na svim nivoima u BiH i Evropske komisije razgovarat će o provedbi aktivnosti, s posebnim naglaskom na ključne prioritete u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, a nakon odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora s BiH. Prethodna dva foruma održana su  polovinom maja i početkom decembra 2023. godine u Sarajevu i Bruxellesu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Podsjetimo, na prošlogodišnjem Političkom forumu na visokom nivou u Sarajevu vladao je optimizam uz pohvalu evropskog komesara zbog brzog formiranja vlasti i usvojenog budžeta i fokusa na ključnim prioritetima za pristupanje EU.

”Vjerujem da smo mi sazreli i kao društvo, kao država”, kazala je Borjana Krišto 17. maja 2023. godine

No, pitanje je da li će ovogodišnji Politički forum proći u istom raspoloženju. Institucije BiH do daljnjeg su na privremenom finansiranju, a građani ne vide pomake u smjeru reformi. U prethodnim godinama kada je situacija bila identična Varhelyi je izjavljivao da je BiH zapuštena kao i to da je sigurnosni izazov, te da su političke blokade neprihvatljive. Današnju posjetu evropskog komesara analitičari označavaju protokolarnom.

Dok je na bh. političkoj sceni u drugom planu priča o evropskom putu Bosne i Hercegovine i šansama koje on sa sobom nosi, predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik naglašava da je ”Bosna i Hercegovina razbijena” i da politika Sarajeva ide ka nametanju unitarne države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare