Polja za komentare na mrežama – poligoni za govor mržnje?

Vijesti 27. apr 202310:35

Društvene mreže omogućile su svima da javno iznesu svoj stav o bilo kojoj temi. Problem je u tome što često među komentarima na mrežama manje ima onih koji se mogu svrstati u konstruktivne kritike i promišljanja izražena na način koji nije uvredljiv ili diskriminatoran. Polja za komentare nerijetko su poligon za govor mržnje - vrijeđanje, omalovažanje, ismijavanje.

O tome kako odgovoriti izazovima moderacije komentara na mrežama biće riječi na Online panel diskusiji koju danas organizuju Institut za medije Crne Gore i Mediacentar Sarajevo. Neki od organizatora i učesnika događaja koji počinje u 11 sati, gosti su Novog dana: Anida Sokol istraživačica iz Mediacentra Sarajevo, Milica Bogdanović iz Instituta za medije Crna Gora, Maida Bahto Kestendžić iz Vijeća za štampu i digitalne medije i Dejan Farkaš, novinar N1 portala.

Govoreći o komentarima, Anida Sokol je pojasnila da su oni zamišljeni kao jedan prostor u kojem građani mogu upražnjavati svoje pravo na slobodu izražavanja i voditi argumentovanu raspravu o temama od javnog interesa.

“Radili smo više istraživanja, koja pokazuju da takvi prostori se koriste često za vrijeđanje na ličnoj osnovu autora, političara, zatim na huškanje na osnovu etničke pripadnosti, za širenje govora mržnje na osnovu seksualne orjentacije. Imamo često ismijavanje same teme, ismijavanje jako važnih pitanja, kloji umanjuju relevantnost same teme, umanjuju ozbiljnost i mogu da imaju velike posljedice. Naš cilje jeste da nekako podstaknemo medije, autore i novinare da svaki medij donese svoje smjernice kako lakše moderirati komentare na mrežama i portalima, ali i da naprave upute čitateljima u kojima će podstaknuti čitatelje na konstruktivnu raspravu, gdje ćemo objasniti šta će biti ukinuti ili ne, i gdje će naglasiti da pojedini komentari mogu podlijegati krivičnoj odgovornosti”, kazala je.

Maida Bahto Kestendžić kazala je da Vijeće za štampu postupa i po žalbama na korisnički kreirane sadržaje.

“Novim izmjenama Kodeksa za štampane i online medije, koje su se počele primjenjivati od 2022. godine, urednička odgovornost je proširena i na komentare posjetilaca internet portala, tako da su urednici i izdavači i štampanih i online emedija odgovorni za cjelokupan sadržaj štampe i online medija, uključujući i publiciranje korisničkih komentara u online komunikacijskom prostoru. Novi član u novom Kodeksu, Član 3. Korisštenje informaciionih tehnologija, koji se referira i na društvene mreže, a koji kaže da nije prihvatljivo korištenje informacionih tehnologija platformi društvenih mreža za širenje mržnje, kao ni za diskreditaciju i stigmatizaciju po bilo kojem osnovu”, kazala je.

Ističe da je primjetan izuzetan napredak unazad deset godina.

“Sve je manje govora mržnje u sekcijama za komentarisanje. I urednici i vlasnici internet portala su postali svjesni važnosti brzog reagiranja i uklanjanja štetnih sadržaja kada su u pitanju komentari posjetilaca, a s druge strane podignuta je svijest građana o neprihvatljivosti takvog vida komuniciranja”, pojasnila je.

Govoreći o moderiranju komentara čitalaca na portalima u Crnoj Gori, Milica Bogdanović je kazala da se mijenja situacija.

“To je i obaveza po kodeksu novinara, ali i zakonska obaveza da brišu sav neprihvatljiv sadržaj koji objavljuju njihovi čitaoci. Za nekoliko ključnih, poznatih i najvećih medija u Crnoj Gori mogu da kažem da iz godine u godinu sve bolje moderiraju komentare čitalaca. I dalje se desi da kada pratimo taj sadržaj vidimo da im promakne neka uvreda, poziv na nasilje ili neka poruka mržnje, ali to je zaista zahtjvan posao i mislimo da treba dosta vremena da prođe dok se ne unaprijedi moderacija komentara na portalima. Ali i dalje imamo primjere online medija za koje možemo da kažemo da apsolutno ne moderiraju komentare, već je to prostor i za širenje uvreda, poruka mržnje i poziva na nasilje”, kazala je.

Dejan Farkaš je pojasnio da redakcija N1 moderira komentare na portalu, tj. da komentari prolaze proces odobravanja prije objave.

“Porazno je da otprilike 80 posto komentara bude odbačeno, koji ne ispunjavaju uslove da bi bili objavljeni. Na našem portalu može se komentarisati anonimno, čitatelji stave neki nadimak i napišu komentar bez ikakve odgovornosti, a mi uklonimo sve što sadrži uvredu, psovku, bilo šta što omalovažava druge, nepismeno napisane komentare iz kojih se ne može zaključiti šta je neko htio reći. Ne dozvoljavamo da se na našim člancima razvija diskusija u negativnom smjeru”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad