Poljoprivrednici u očaju: Kiša uništila usjeve jagoda, trešnji i krompira

Vijesti 18. maj 202312:45 2 komentara
N1

Zbog obilnih padavina koje su proteklih dana pogodile cijelu zemlju, poljoprivrednici u Hercegovini bilježe ogromnu štetu. Nasadi jagoda i trešnje skoro u potpunosti su uništene. Kiša je objašnjavaju, uništila kvalitetu, plodovi su ispucali, te su zbog vlage idealne za pojavu različitih bolesti, zbog čega nisu pogodne ni za konzumacija ali ni za preradu.

„Danas smo trebali ozvaničiti prodaju trešnje u BiH i inostranstvu iz Hercegovine, međutim zbopg velikih kiša desile su se velike štete tako da će trešanja za ovu godinu iz Hercegovine biti jako malo što se tiče ranih sorti, što se tiče kasnih još ostaje da se vidi, mada pojedine sorte zelene pucaju zbog nenormalno velike količine kiše“, kazao je za N1 Nedim Badžak, poljoprivredni proizvođač iz Hercegovine.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Samim tim, ovi proizvodi morat će se uvoziti, pa će doći i do njihovog poskupljenja tvrdi Badžak.

„Kupci, stanovnici morat će platiti iz uvoza sigurno 50 posto skuplje svaki artikal. Grčku prati kiša, Italiju, tako da će trešnja sigurno biti enormno skupa i neće se moći pojesti“, dodao je.

Uprkos napornom radu, ulaganju tokom cijele godine, sada je sve otišlo u nepovrat. Za male proizvođače veliki je to udar.

„Godinu dana radite svaki taj artikal i onda od tog nema ništa, i opet tako dogodine, ali dobro poljopivreda je težak posao koji zahtjeva puno rada“, kazao je Badžak.

O materijalnoj šteti je još uvijek rano govoriti, no činjenica je kaže da su gubici ogromni, zbog čega traže proglašenje elementarne nepogode. Ahmed Džubur, profesor na Agromediteranskom fakultetu za N1 je kazao da poljoprivrednici u Hercegovini ne pamte ovakvu situaciju vezanu za količine, raspored i vrijeme padavina koje su bile izuzetno nepovoljne za ove voćne kulture, zbog čega je veliki broj poljoprivrednih proizvođača praktično desetkovao svoju proizvodnju.

„Mora se proglasiti elementrana nepogoda, apelujemo na kantonalnu Vladu i ministra Donku Jovića da inicira kod premijera proglašenje elementarne nepogode koja je vrlo bitna. Trešnja se nema gdje ubrati, očekujemo hitnu reakciju kako bi se sanirale ove posljedice“, kazao je Ahmed Džubur.

Osim trešanja i jagoda, kiša je uništila i krompir koji zbog vlage trune u zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare