Pomama za nabavkom oklopnih vozila u Federaciji BiH

Vijesti 29. okt 202315:47 2 komentara
N1

Policije u Federaciji BiH se opremaju. Svečano se predstavljaju oklopna vozila, najavljuju nove nabavke. Nabavlja se oružje, izdvajaju milionske cifre. Kraju se privode pripreme za jedinstvene uniforme u svim kantonima. Razlog - isključivo kažu nadležni, sigurnost građana ali i policijskih službenika.

Oružje, dronovi, taktičke uniforme, pojačane obuke. Sve je to u planu Federalne uprave policije. A prije toga, oklopna vozila. Jedno je već isporučeno Specijalnoj jedinici. Pohvalili su se multifunkcionalnim Rochel Senatorom, vozilom kanadske proizvodnje. Za policiju najvažnija stavka – ima visok stepen zaštite.

“Služi za urbana i ruralna područja u slučaju terorističkih napada da smo sigurni. Ima dodatne zaštite od eksploziva, malo jačih kalibara, ima termokamere, ima detekciju pucnja, što nama puno znači u slučaju neke operativne akcije, u slučaju nekog napada da znamo odakle je taj napad došao, samim tim imamo odmah reorganizaciju grupe koja tu sjedi da znaju odakle i kako će dalje nastaviti sa radom”, rekao je Ivan Vidošević, član Specijalne jedinice FUP-a.

To nije sve, najavljuje federalni ministar unutrašnjih poslova. FUP će dobiti još najmanje dva ovakva oklopna vozila u narednom periodu. Opremanje policije u Federaciji neće stati na krovnoj agenciji. Slijedi modernizacija policijskih uprava svih deset kantona.

“To vozilo može prepoznati prilikom napada snajperiste ili bilo koga lokaciju, iz kojeg pravca puca, da ga odmah locira, sve ostale potrebne radnje da se poduzmu, to vozilo ima određeni broj policajaca koje može s jedne lokacije na drugu prebaciti, to je vozilo blindirano, mi ćemo nabaviti još veći broj tih vozila, već smo u dogovorima određenim. Mimo tih vozila mi nabavaljamo određenu opremu novu”, kazao Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova FBiH, i dodao:

“Očekujemo transportere, neka ih i za parade a i zlu ne trebalo”, najavio je to početkom godine premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić. I stigli su prije nekoliko dana. Prezentaciji transportera javnosti prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva, Željko Komšić. Riječ je o dva oklopna vozila, a dva se očekuju. Vrijednost preko pet miliona maraka”. 

Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK rekao je da kriminalac koji se usudi da se suprotstavi zakonu, neće biti siguran ni u koje doba dana.

“Kada uputite policijske službenike kao što je bio složen zadatak u Gradačcu, a pošaljete ih u običnim putničkim vozilima, onda šaljete glinene golubove nekome na cijev, sada kada se desi slična situacija ili situacija koja je bila neki dan na Kosovu, mi policijske službenike šaljemo sa balističkom opremom i sa vozilima koja garantuju sigurnost od pješadijskog naoružanja i ličnog naoružanja. Dakle, neki kriminalac koji se usudi da se suprotstavi zakonu, neće biti siguran ni u koje doba dana ni na jednom mjestu našeg Kantona”, istaknuo je Mehanović.

MUP Kantona Sarajevo do kraja godine očekuje isporuku tri transportera Senator Rochel, identična onim u Tuzli. Raspisat će uskoro konkurs za nabavku još dva. I tu neće stati kaže resorni ministar.

“Planiramo u idućoj godini najmanje još dva, nabavljamo i ono sve što je neophodno za policiju, uniforme su tu podrazumijevaju naročito jer je usvojena nova Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi, nabavljamo nove uniforme za našu policiju, preko 20 miliona KM je samo za kapitalna ulaganja u Upravu policije i to će se, vjerujem realizovati do kraja ove godine”, kazao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

Prvi put od formiranja u proces nabavke oklopnih vozila kreće i MUP Bosansko-podrinjskog kantona, sredstvima koja im je obezbijedila Vlada Federacije.

“U toku je procedura nabavke dva oklopna vozila i određene količine automatskih pušaka a sve u svrhu operativnijeg rada Uprave policije. Ova oklopna vozila će se koristiti u nekim težim oblicima krivičnih djela, odnosno u otkrivanju i hvatanju počinilaca težih krivičnih djela kao što su teška ubistva, terorizam, talačke situacije i u određenim složenim situacijama”, kazao je Mirsad Kamenica.

Od početka naredne godine u primjenu kreće i Uredba Vlade Federacije o jedinstvenim uniformama svih policijskih službenika u entitetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare