Ponoćna drama u Parlamentu FBiH; Opozicija: Ovo je pokušaj državnog udara

Vijesti 07. jul 202319:07 0 komentara

Usvajanje reformskih zakona, iz oblasti energetike, koji će, prema tvrdnji vladajuće većine, ubrzati put BiH ka EU, ostalo je u sjeni burnih reakcija predstavnika opozicije. Vodila se do kasno iza ponoći, zbog pokušaja održavanja vanredne sjednice, na kojoj bi, između ostalog, trebalo da budu izabrani preostali članovi Komisije za izbor i imenovanja, a što bi, prema riječima opozicije, bio put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud. Za opoziciju je ovo pokušaj državnog udara.

Više od pola godine poslaničke neaktivnosti obilježila je veoma burna noć, iza zidova Federalnog Parlamenta. Okidač je bio pokušaj poslanika vladajuće većine da, nakon redovne sjednice, bude nastavljena vanredna, uprkos nedostatku kvoruma. Na sjednici bi, između ostalog, proces imenovanja članova Komisije za izbor i imenovanje bio zaokružen, a što bi, prema riječima opozicije, otvorilo put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud. Lavinu komentara izazvala je informacija predsjedavajuće ovog doma, da su, dostavljenim izvještajem predsjednika Komisije Milenka Boškovića, stečeni uslovi za njen nastavak.

“Stvorila se fama plasiranjem netačnih informacija i spekulacijama da je juče trebalo da bude, u okviru tačke Izbor i imenovanje, imenovanje Marina Vukoje, što uopšte, nije bilo na dnevnom redu”, kaže Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajući PD PFBiH.

Međutim, za opoziciju je ovo pokušaj državnog udara, kategorični su. Izvještaj Boškovića ocjenjuju falsifikovanim pokušajem podmetanja imenovanja Vukoje, za šta su, do prekida sjednice, zaprijetili krivičnim prijavama i okupljanjem građana ispred Parlamenta.

“Da je sinoć pokušano da se u Ustavni sud BiH instalira gospodin Marin Vukoja na jedan nezakonit, protivustavan način, od strane Trojke i HDZ-a gdje bi se pogodavalo najviše gospodinu Dodiku i Čoviću”, rekao je Mahir Mešalić.

“U Poslovniku postoji mogućnost održavanja vanredne sjednice s obavezom da se Kolegijum održi 24 sata ranijeprije održavanja sjednice, što sam ja i ispoštovala”, dodaje Mirjana Marinković Lepić.

U istom tonu, negodovali su i njihovi koalicioni partneri, reagujući na spočitavanja većine da blokadama i prijetnjom fizičkom silom zaustave cjelokupan rad Parlamenta FBiH.

“Za osam mjeseci tri redovne sjednice. Ko ih zakazuje? Pa, oni. Koliko članova ima SDA u Komisiji za izbor i imenovanje? Samo jednog člana, a HDZ sa 15 zastupnika tri”, rekao je Nezir Pivić, zastupnik SDA.

Situaciju na ivici incindenta pokušao je da smiri kadar SBIH Admir Čavalić, nakon čega je i prekinuta.

“Sjednicu sam nazvao vampirskom, iz razloga što porezni obveznici FBiH nemaju ništa konkretno od te sjednice. Očigledno da je sjednica napravljena s ciljem da se nešto lomi preko koljena. Da se krši Ustav FBiH, Poslovnik o radu i da se na jedan brutalan način demonstrira moć parlamentarne većine”, kaže Admir Čavalić, zastupnik SBiH.

U međuvremenu, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić oglasio se na društvenim mrežama, navodeći da je, uprkos brojnim opstrukcijama i populizmom, vlast Federacije usvojila prve reformske zakone koji će ubrzati put države ka EU.

Ipak, uz optužbe o blokadi federalnog parlamenta u režiji opozicije i navodnog, lažnog izvještaja vladajućih, teško da ćemo se pomjeriti s mrtve tačke.

Po svemu sudeći, na redu je još jedna politička blokada, a koliko će potrajati, ostaje da vidimo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!