Pop koji se javno ponosio svojim zločinima dočekao Porfirija u Sarajevu?

Vijesti 16. okt 202120:29 3 komentara
N1

“Da mogu, opet bih učestvovao u ratu i borio se danas protiv takozvane države Ukrajine”, izjavio je 2016. Vojislav Čarkić, nekadašnji komandant četničke divizije od 1992. do 1995. godine, koji je bio stacioniran u sarajevskom naselju Grbavica. Bila je to još jedna u nizu nacionalističkih izjava, no društvenim mrežama proširila se vijest da je danas, taj zločinac po vlastitom priznanju, bio u Sarajevu te dočekao Patrijarha Porfirija.

Fotogorafiju koja kruži društvenim mrežama zabilježio je i naš fotoreporter. Mnogi građani na Facebook-u tvrde da je na njoj deklarisani četnik, komandant četničke divizije Vojislav Čarkić.

“Znate li ko je ovaj rumeni čiča? Ja znam. Slobodno se danas šetao usred moga Sarajeva. Dočekivao, slikao. Duša me moja boli. Isplakao sam se ko curica. Svaka čast svakome ko je ovo bilo kako mogao da spriječi, a nije. Apaurin nemam. Al neka… Ovako nam i treba…” napisao je na Twitteru Sarjalija Miroslav Lukić.

 

Ovaj deklarirani četnik danas ima 79 godina u jednom intervju iz 2016. godine  je kazao da je njegovog bataljon bio kod Grbavice, te da je tri godine držao Sarajlije pod snajperskim nišanom.

“Sad sam u mirovini, ali sam još uvijek dobro raspoložen za ubijanje ljudi. Ne žalim ni za čim, sve što sam učinio bila je božja zamisao. Blagoslovio sam oružje kako bi svoje ljude obranio od balija”, kazao je tada Čerkić.

U junu 2014. Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je na Vracama, naselju na ulazu U Sarajevo, na samoj granici između dva bh. entiteta  ploču u čast osuđenom za najteže ratne zločine u Bosni i Hercegovini Ratku Mladiću i to u znak sjećanja na smotru dva vojna bataljona, koju je izvršio 1992. godine.

Čarkić je blagosiljao tu ploču i tom prilikom kazao kako su se 19. maja 1992. godine okupili branioci takozvanog Srpskog Novog Sarajeva, a smotru izvršio general Mladić koji će, dodao je Čarkić, „sa činom vojvode ući u panteon srpskih vođa“.

Cerkic

Da li je čovjek koji se srdačno pozdravlja sa patrijarhom zaista Čarkić prosudite sami.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare