Poplave u Krajini: Voda se uglavnom povukla u korita, još prijeti na par mjesta

Vijesti 11. dec 202219:53 0 komentara

Drugog dana borbe sa poplavama na sjeverozapadu zemlje stigla je vijest da je kod Novog Grada pronađeno beživotno tijelo tokom otkopavanja odrona. U većem broju mjesta voda se uglavnom povukla u korita, a još prijeti domaćinstvima u selima oko Gradiške i u Kozarskoj Dubici. Najteže su prošli mještani Prijedora kojima je ovo druga poplava u ovoj godini.

Nakon neizvjesne noći dan miran, ali težak u Krajini. Prijedorčani u velikim radovima i pospremanju mulja koji je nanijela voda.

Najveći problem građanima Prijedora stvarale su površinske vode, ali i Miloševica, malena rijeka sa neuređenim koritom na kojoj se zbog ova dva mosta stvara usko grlo koje plavi dva naselja Vrbice i Topolik, koje razdvaja pruga.

S lijeve strane bilo je gore u Topoliku. Među 200-njak zaplavljenih domaćinstava je i ono Milanka Mrđe. Šteta, kaže, nije velika ali je voda nanosi već drugi put ove godine.

“Opštinari neće ništa da urade na tome da se Miloševica očisti, vazda obećavaju. 22 godine već stanujem u ovoj kući, izbjegao sam iz Bosanskog Grahova”, kazala je Milanka.

Topolik i Vrbice dva susjedna naselja, oba “izbjeglička”. Vlasti su mještanima koji su bježali od rata spas ponudili na plavnim parcelama, pa sada kažu, rat vode protiv vode. Baš svake godine i nakon baš svake obilnije padavine.

“Miloševica je problem. Oni znaju za to. Uvijek oni obećavaju. Ali tek kad ovo naiđe oni će sad sutra obećavati kako se to treba raditi. Ali od tih radova nema ništa”, kaže Rade Vranješ.

Kaže nam, žalosno, Rade koji nastavlja da čisti poplavljenje uređaje iz pomoćnih objekata u čiju ispravnost više nije siguran. Rješenje kritičnog korita zapelo je negdje između nadležnosti i mogućnosti lokalnih vlasti i “Voda Srpske”. Početkom juna Topolik i Vrbice takođe su bili pod vodom, pa smo se tada prisjetili da Vlada Republike Srpske za sanaciju korita Miloševice izdvaja 3,2 miliona maraka, ali da posao usporavaju tenderske procedure. Na oko četiri kilometra dugom vodotoku problem su i imovinsko pravni odnosi.

“Pa lokalna zajednica će morati. Nastavićemo da kažem sa proširenje korita Miloševice, vidjećemo šta dalje”, kazao je Miroslav Krneta, šef Odsjeka Civilne zaštite Prijedor.

Za sada, najvažnije u mirnu noć. Budno se prati još jedino Sana, ali ohrabruje da je uzvodno u padu. U Novom Gradu đaci sutra neće u škole zbog štete na lokalnoj infrastrukturi. Zaplavljena su domaćinstva uz pritoke Une i Sane. U Kozarskoj Dubici popavljeno je šest domaćinstava, a na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava, a put prema Kostajnici nije prohodan. Teško je i u Unsko-sanskom kantonu, najteže u Kulen Vakufu gdje je i most ugrožen.

Situacija je stabilnija na području Sanskog Mosta. Tokom protekle noći bilo je poplavljeno 30-ak domaćinstava, a tokom dana iz najvećeg broja njih voda se povukla. Kakvom-takvom smirivanju situacije doprinijele su i vremenske prilike. Iako su meteorolozi najavili obilne padavine tmurni oblaci ih nisu donijeli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!