Popov: Genocid u Srebrenici nazvan je pravim imenom

Vijesti 11. jul 202419:27 0 komentara

"Usvajanje Rezolucije UN-a genocid u Srebrenici nazvan je pravim imenom", kazao je za N1 Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Popov je u emisiji Dan uživo kazao kako obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici, nakon što je usvojena Rezolucija u Ujedinjenim nacijama, protiče u drugačijoj atmosferi nego ranijih godina, kako u regionu tako i u Srbiji.

Zaključio je kako je Rezolucijom UN-a genocid u Srebrenici nazvan pravim imenom.

“Do toga ne bi došlo da je Srbija bila spremna da se suoči sa onim što se dogodilo u Srebrenici, da nije veličala ratne zločince, da nije negirala žrtve, da nije bagatelisala, ne bi ni bilo potrebe za donošenjem Rezolucije”, istakao je Popov.

“Ne smije se negirati nijedan zločin sa bilo koje strane, svaki zločinac ima svoje ime i prezime i nije nikakav heroj”, naglasio je sagovornik N1.

Popov je podsjetio kako je srbijanska vlast Rezoluciju iskoristila kao “svjetsku zavjeru” protiv ove države.

“To nije dobro za Srbiju jer ne pokazuje da smo spremni da se suočimo na negativnimk stvarima iz devedesteih, a ni za građane”, rekao je Popov, navodeći da umjesto da jedan od najvećih zločina bude prilika za suočavanje, nove generacije se hrane pogrešnim informacijama i “pripremaju da, sijući mržnja kroz narative koji su dominantni, dovedu do toga da se stvari ponove”.

Istovremeno je, kako navodi, vlast u Srbiji pokušala da skrene pažnju sa niza pogrešnih stvari – izborne krađe, korupcije, kroz bildovanje nacionalizna.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!