(VIDEO) Da li se istraga nasilja u porodici često svodi samo na izjave žrtve i počinitelja: “Sudije nemaju dovoljno relevantne dokaze”

Vijesti 18. okt 202410:23 0 komentara
N1

Nasilje u porodici nažalost sve je učestalije. Tamara Marić iz Ministarstva pravde RS, Sandi Dizdarević, sigurnosi ekspert sa iskustvom istražitelja u kantonalnom tužilaštvu, Slađana Milovanović, pravna savjetnica u Fondaciji “Lara” govorili su o tome koliki procenat nasilja prolazi bez uviđaja i adekvatne istrage, da li se istraga nasilja u porodici često svodi na izjave žrtve i počinitelja i eventualno ljekarski pregled te šta sve treba promijeniti u ovakvoj praksi kako bi istraga bila sveobuhvatnija i djelotvornija.

Fondacija Lara podnijela je inicijativu Ministarstvu pravde RS kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku RS, odnosno za član 288 kojim je uređeno pitanje izuzetaka od neposrednog izvođenja dokaza.

“Ukoliko žrtva u istrazi prilikom saslušanja bude upozorena da ona ima mogućnost i pravo da odbije svjedočenje pod drugim uslovima, taj zapisnik sa saslušanja tokom istrage sudija, odnosno vijeće može pročitati na glavnom pretresu i koristiti kao jedan od dokaza”, objasnila je Milovanović.

Tamara Marić iz Ministarstva pravde RS je istakla da su primili ovu inicijativu i da se od ranije radi na izmjenama i dopunama zakonskih propisa kako bi samo dokazivanje krivičnih djela nasilja u porodici bili dokazani.

“Ono što jeste jedan od problema u procesuiranju ovog krivičnog djela jeste nemogućnost dokazivanja odnosno jako mali broj dokaza koji se iznese tokom krivičnog postupka jer sudije nemaju dovoljno relevantne dokaze kako bi oni osudili odnosno donijeli osuđujuće presude”,  kazala je ona.

Također, Marić je i prezentirala statističke podatke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

“Zaključno sa devetim mjesecom prema podacima VSTS-a u BiH je otvoreno 896 krivičnih predmeta za krivična djela nasilje u porodici. Kada je riječ o kaznama u proteklih pet godina u BiH izrečeno je ukupno 4073 kazne. Tu se ubrajaju osuđujuće kazne zatvora, novčane kazne”, navela je ona.

Konkretni podaci za RS, prema riječima Marić, pokazuju da je jako mali broj onih koji su završili u zatvoru zbog nasilja u porodici.

“U RS je za pet godina izrečeno 1294 kazne i od toga imamo 862 kazne zatvora i od toga samo 70 se našlo u zatvoru”, rekla je Marić.

Kako bi nasilje u porodici bilo dokazano potrebna je veća koordinacija i zajednički rad policijskih službenika, tužitelja jer to na kraju utječe na sudsku presudu, objasnio je Sandi Dizdarević. On je recimo govorio i da se treba raditi uviđaj nad tijelom žrtve nasilja u porodici.

“Radi se fotodokumentacija, zapisnički se konstatuju te povrede i kada bismo sve ovo radili u većini slučajeva onda bi prije svega olakšali tužiteljima, a na kraju krajeva i sudovima koji bi ispred sebe imali više kvantitativnih i kvalitetnih dokaza na temelju čega bi trebali donositi pravne odluke”, rekao je on.

Na psihofizičke posljedice nasilja govorila je psihologinja i psihoterapeutkinja Svjetlana Cvjetković što možete pogledati i u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!