Pored starih poznatih lica, s plakata se smiješe i oni koji su tek ostvarili biračko pravo: “Ni zrelosti ni iskustva”

Vijesti 18. sep 202419:04 1 komentar

Iako konstantno pričamo o tome kako stalno viđamo ista lica i kako trebamo podržati mlade, liste za ove lokalne izbore malo su iznenađujuće. Pored starih poznatih lica, smiješe se i oni koji su tek ostvarili biračko pravo, još srednjoškolci. Pružiti šansu osamnaestogodišnjacima ili odabrati stare politike bez nade za promjenom sada je dilema koja muči mnoge, jer jedni im premladi drugi prestari.

Na plakatima dobro poznata lica, dugogodišnji političari. Liste ipak mnogo duže, a na njima i oni koji imaju manje godina života nego njihovi politički i stranački šefovi godina političkog staža. Iako po Ustavu svi stariji od 18 godina imaju pravo da biraju i budu birani mnoge je iznenadilo da na listama za općinska i gradska vijeća ima i onih koji su još srednjoškolci.

Složne komšinice da su pojedini ipak premladi, ali i u tome da su nova mlada lica i promjene neophodne. I dugogodišnji član CIK-a, priča kako je kombinacija svih generacija potrebna za dobro upravljanje lokalnom zajednicom.

”Ne bi a priori odbijao mlade, svi smo mi bili mladi. Ovdje treba napraviti tu finu simbiozu mladosti i iskustva i da upravo i stariji pomognu mlađim da polako stasavaju. U onom sistemu mi smo imali i Savez omladine, Savez studenata, imali smo te neke škole edukativnog karaktera istina one su bile ideološki obojene, ali ste vi tada da bi postali vijećnik, odbornik, poslanik, da li da na republičkom ili savezno niovu prolazili određene škole”, naveo je Vehid Šehić iz Koalicije Pod lupom.

Škole, kursevi, akademije postoje i danas, no omladina ipak građanima ne ulijeva povjerenje bez konkretnog radnog ili barem stranačkog iskustva. Mnogi još u školskim ili na početku studentskih dana, a ono što zabrinjava jeste da li svojom mladošću na promomaterijalima djeluju nesigurno biračima.

”Osoba koja pretenduje da uopšte izađe na listu, treba da prođe taj put od lijepljenja plakata, dijeljenja promotivnih materijala do tih svih nekih stepenica u partijama pa da svojim radom, požrtvovanjem, stručnošću zasluži listu”, rekao je sociolog  Vladimir Vasić.

Građani skeptični

”Naravno da neko toliko mlad ne može odavati taj utisak sigurnsoti koji nam je značajan, međutim mi danas na bilbordima i plakatima širom Bosne i Hercegovine možemo vidjeti veliki broj kandidata već u zrelim godinama koji ne odaju apsolutno nikakvu vjeru i nikakvu sigurnsot. Da li je to negdje ključno, za pozicije načelnika i gradonačelnika jeste. Za pozicije u skupštinama odnosno gradskim vijećima i nije toliko posebno u manjim mjestima gdje građani glasaju na osnovu ličnih poznanstava. Mladi ukoliko smatraju da mogu doprinijeti razvoju našeg društva i kada ako ne što ranije u svojim mladim godinama da vide da li je to za njih ili nije”, naveo je Danijel Petrović, direktor marketniške agencije.

A upravo takvu ambiciju imao je Vladimir Vasić. Na plakatima kao kandidat osamnaestogodišnjak imao je ambiciju i želje, no vrlo brzo je shvatio da je politika put, a oni koje nazivamo velikima često mladima i kada daju šansu ona bude samo prividna. Potcrtao je i to da su na listama mladi većinom vrlo nisko, a velike nade u BiH često dovedu do neuspjeha, za koji Vasić smatra da mladim osobama može izazvati opasno razočarenje.

”Djeci dati tako veliki zalogaj i onda niko ne postavlja pitanje koliko se oni razočaraju, koliko možda mnogo očekuju, koliko njih možda donese odluku, a dobri su potencijali, koliko njih donese odluku da se možda više ne bavi politikom, jer njih ovi veliki vukovi rastrgnu”, sociolog Vasić.

Veliki zalogaj dobili i zagrizli. Građani ipak pomalo skeptični, jer je riječ o ljudima za koje smatraju da nemaju ni zrelosti ni iskustva. Ipak od nečeg moraju početi, jedino se sagovornici nadaju da ukoliko istim putem nastave neće pratiti i imitirati ove na koje smo navikli, već i graditi bolje sutra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare