Porodice s Balkana ostale bez doma u Turskoj: “Mnogi su proveli noći na hladnom”

Vijesti 07. feb 202319:48 2 komentara
Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Broj poginulih i povrijeđenih u razornim zemljotresima u Turskoj raste iz minute u minutu. Kako je za N1 kazala Nadira Beširović-Ilgar, predsjednica udruženja Bošnjakinja u Turskoj "Zambak", jako je mnogo ruševina do kojih spasilačke ekipe još nisu došle. "Ovaj broj je nažalost tek početak onog što nas čeka u narednim danima", kazala je.

Sve ovo vrijeme u kontaktu je sa ženama porijeklom sa Balkana te su one sve na sigurnom i sa svojim porodicama.

“Neki od njih su ostali bez krova nad glavom, nažalost. Jedna žena je javila prije programa (Dnevnik u 18:30h, op.a.) da su ona i njena kćerka spašene. Bile su dva dana vani na hladnoći. Jedna naša žena je slomila nogu dok je bježala tokom zemljotresa. Mnoge od njih su provele noć van svojih domova, ali bitno je da u ovom trenutku nema poginulih osoba s naših područja”, kazala je.

Oko 53.000 spasilaca je na terenu, ali to, kaže, nije dovoljno.

“Koliko god se trudili ne mogu stići do svih povrijeđenih, a vrijeme ističe. Za ljude koji su ispod ruševina svaka minuta je bitna. U ovom trenutku su nam najviše potrebni ljudi koji će pomoći onim koji čekaju tu pomoć. Ovih dana se u Turskoj dešava nešto čudno, a to je da pada snijeg u mjestima gdje nije padao desetak godina. Nadam se da će prestati kako bi olakšao rad spasiocima”, kazala je Beširović-Ilgar u Dnevniku N1 Zagreb.

Sve u vezi zemljotresa u Turskoj i Siriji pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare