Poruka Dodiku iz SAD-a: Poziv na mirno razdruživanje ugrožava budućnost RS-a

Vijesti 08. okt 202415:28 1 komentar
F.Z./N1

Alexander Kasanof, novi zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan u Uredu za Evropu i Euroaziju, oštro je kritikovao predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika, te istakao da njegovi pozivi na “mirno razdruživanje” predstavljaju “ćorsokak” i da to “ugrožava budućnost Republike Srpske”.

“Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Napadi na Dejtonski mirovni sporazum i BiH, te pozivi na mirno razdruživanje – secesiju pod drugim imenom – koji dolaze od gospodina Dodika su neodgovorni. Ovaj put je opasan ćorsokak za BiH i sve njene građane i ugrožava budućnost Republike Srpske”, navodi.

Kasanof, koji se nedavno vratio iz posjete BiH, izrazio je svoje saučešće zajednicama koje su pogođene razornim poplavama krajem prošle sedmice.

“Vlada Sjedinjenih Država u bliskoj je komunikaciji sa vlastima u BiH kako bismo utvrdili na koji način možemo pružiti najbolju podršku u ovoj izuzetno izazovnoj i opasnoj situaciji”, kazao je Kasanof.

Kasanof je čestitao Centralnoj izbornoj komisiji na pripremi i provođenju općinskih izbora u nedjelju. Dodao je da je Sjedinjenim Američkim Državama bilo zadovoljstvo pružiti podršku CIK-u finansiranjem pilot projekta probne upotrebe skenera za glasačke listiće koji direktno prenose rezultate na 145 glasačkih mjesta širom BiH.

“Svi glasači treba da imaju povjerenja da će se njihov glas brojati onako kako su glasali, te poput civilnog društva u Bosni i Hercegovini, pozivamo vlast da poduzme potrebne korake, uključujući usvajanje budžeta za 2025. godinu, da bi osigurala postavljanje skenera za glasačke listiće na svim glasačkim mjestima u BiH za opće izbore 2026. godine”, dodao je Kasanof.

Kako je dodao, Predsjedništvu BiH i ministru Konakoviću je ponovio da Sjedinjene Države snažno podržavaju integraciju BiH u evroatlantske institucije, NATO i EU. Odluke koje je donio NATO, te posebno EU, uključujući uspostavu Plana rasta za zapadni Balkan, kako je naveo je Kasanof, pružaju BiH jedinstvenu priliku da postigne konkretan napredak u ostvarenju svojih evroatlantskih težnji, što je ono što građani ove zemlje žele i zaslužuju. Ali da bi se to dogodilo, lideri i institucije moraju prekinuti sa blokadama i zajedno raditi na donošenju svih potrebnih reformi.

“Ne želimo da Bosna i Hercegovina zaostaje dok druge zemlje regije ostvaruju korist od Plana rasta za zapadni Balkan. Lideri BiH moraju se sada dogovoriti da djeluju u vezi sa tri uslova EU: Narodna skupština Republike Srpske mora imenovati sudije Ustavnog suda BiH, a odluke Ustavnog suda BiH moraju se poštovati ​​i provoditi u cijeloj zemlji; Zakon o konkurenciji BiH, uključujući državnu pomoć, mora se provoditi na svim nivoima vlasti, u skladu sa pravnom stečevinom EU, a sva upravna tijela kojima je povjeren, uključujući Konkurencijsko vijeće BiH i Vijeće za državnu pomoć BiH, moraju donositi profesionalne odluke bez etnički zasnovanog veta. I konačno, BiH mora svoj vizni režim uskladiti s viznim režimom EU”, istakao je Kasanof.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare