Poruke i želje za Vaskrs iste – mir, ljubav, sreća i zdravlje

Vijesti 05. maj 202421:35 0 komentara

Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini obilježili su najveći praznik - Vaskrs. U svim većim bh. gradovima služene su ponoćne i arhijerske liturgije. Sveštenici i vjernici poslali su poruke mira, sloge, te želje za zdravljem i srećom.

“Da ne bude vaskrsenje samo praznik, već da bude doživljaj da je Gospod uistinu vaskrsao u našim srcima, našim dušama”, rekao je mitroplolit dabrobosanski Hrizostom okupljenim vjernicimau crkvi Rođenja presvete bogorodice, gdje je služio svetu arhijersku liturgiju.

U Sabornoj crkvi u Sarajevu, koja je otvorena prije tačno 150 godina i koja je jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu liturgiji su
prisustvovali vjernici iz Sarajeva, ali i svih drugih dijelova Sarajeva i regije. Poruke i želje iste, mir ljubav, sreća i zdravlje.

“Da svi budu srećni i radosni”.
“Da činimo svi dobra djela i na taj način spasemo sebe i ostvarimo život vječnim.”
“Da vlada mir, sloga…”
“Poželjeti svakome dobro i mir i zdravlje…”
“Moja poruka je da danas svi uživaju u prazniku i da budu srećni i uživam danas sa porodicom. I moja je isto poruka da su svi srećni, da se provedu s porodicom, da se lijepo provedu i da odmore danas fino za praznike. Danas provodim fino vrijeme s porodicom, jajima se tucamo i zabavljamo se…”

Mostarci su nakon 32 godine ponoćnoj liturgiji prisustvovali u Sabornoj crkvi, koja je srušena 1992. godine. Obnova je počela 2010., a od tada je još nekoliko puta pljačkana i devastirana. Vjernici u okupljanju u hramu Svete Trojice vide posebnu simboliku, a u prazniku priliku za okupljanje sa porodicom.

“Crkva još nije završena, ali kud ćete veću simboliku i važniji dan da se u ovom hramu održi bogosluženje i da se pomolimo nego na praznik Vaskrs”, kaže Duško Kojić, starješina hrama.

I u hramu Hrista Spasitelja banjalučki vjernici predvođeni vladikom Jefremom započeli su proslavu Vaskrsa ponoćnom liturgijom. Građani u hramovima i od jutra, slušaju poruke o važnosti zajedništva i razumijevanja. A praznike provode tradicionalno u krugu porodice, prijatelja, komšija.. uz uvijek iste želje.

“Mir i zdravlje i veselje.”
“Vjerujmo u ljubav i u Vaskrs i dolazak boljih dana.”

“U krugu porodice, komšije dođu koji su druge vjeroispovjesti i tako to.”

Dan na kojem se zasniva pravoslavna vjera, kako sami kažu, i Zeničani nakon liturgije koju je predvodio protojerej Marko Maleš provode u krugu porodice i sa komšijama.

“Poruka Vaskrsa je uvijek poruka života, poruka ljubavi. Kao što je Bog iz ljubavi sišao na nebo i svoj život položio za nas i za naše grijehe kako bi njegova krsna žrtva oprala naše grijehove, tako i mi ispovjedamo vjerovanje u njega i nadamo se vaskrsenju opštem, svih ljudi po drugom dolasku hristovom”, kaže protojerej Marko Maleš.

Pobjeda života nad smrću, dobra nad zlim, obnavljanje – simboli su najvećeg pravoslavnog praznika kojim se slavi uskrsnuće Isusa Hrista. Liturgije će širom BiH biti održavane i u ponedjeljak i utorak, drugi i treći dan Vaskrsa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!