Posjeta Jajcu preporuka svjetskih turističkih stranica

Vijesti 22. okt 202415:40 0 komentara
N1

Malo koja sredina u Bosni i Hercegovini može se pohvaliti da je u samo nekoliko mjeseci dva puta osvanula na popularnim turističkim stranicama u kategoriji mjesta u Evropi koja se moraju posjetiti. Tu sreću imalo je Jajce, prvo je je u maju ove godine gradić u srcu BiH uvršten na listu američkog portala Thrillist, a potom je to ponovljeno u septembru kada su putopisci britanskog magazina Time Out izabrali 18 najljepših mjesta u Evropi, stavljajući Jajce na drugo mjesto.

Protekla ljetnja sezona u “kraljevskom gradu” bila je odlična, privukla je rekordan broj turista, prevashodno zahvaljujući bogatoj kulturno-istorijskoj baštini, ali i zgusnutom rasporedu manifestacija i turistima zanimljivih događaja.

Jajce je domaćim turistima jedna od omiljenih lokacija, a sve češće ga posjećuju i gosti iz regiona i Evrope pa se na ulicama mogu čuti brojni svjetski jezici.

Osim po bogatoj istoriji, Jajce je posebno i zbog prirode. Veličanstveni vodopad Plive od 22 metra jedna od najprepoznatljivijih lokacija Bosne i Hercegovine, proglašen je jednim od 12 najljepših vodopada planete.

Najstariji pisani trag imena Jajce potječe iz 1396. godine, a nalazi se u naslovu vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića koji se nazivao i conte de Jajce (grof od Jajca).

U Jajcu se nalazi 30 nacionalnih spomenika kulture.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!