Posjetili smo Neum i provjerili cijene smještaja i usluga (FOTO)

Vijesti 13. jul 202108:42 > 14:289 komentara
Izvor: N1

Turistička sezona u Neumu, jedinom bh. gradu na moru uveliko traje. Turisti su većinom građani Bosne i Hercegovine i dijasporci.

Konobar hotela “Sunce”, jednog od najisaknutijih hotela u Neumu, kaže za N1, ipak da se po broju gostiju osjeti da ih nema toliko kao što je bilo prije pandemije Covid 19.

“Nekada u Neumu bude i po 30.000 ljudi, vjerovali ili ne vjerovali. Neum sve njih ne može primiti, jer nema tog smještajnog kapaciteta, ali dođe narod i preko dana samo da se okupa”, govori naš sugovornik koji radi u Neumu od osamdesetih godina.

Cijene pristupačne

Ono sto je primjetno itekako, Neum je čist grad. Iako su plaže krcate, teško se može vidjeti papirić na njima ili na ulici. Kanti za smeće ima na svakom ćosku, a more je za ovaj dio sezone čisto i toplo.

U hotelima, zavisnosti od “star ratinga”, cijene za dvije osobe, na primjer sa uključenim doručkom, kreću se od 100 do 250 KM. Sobe i apartmani su jefitniji. Pa tako, cijene po osobi za noć idu od 40 KM pa na gore.

Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor:
Izvor: N1/Arhiv
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1 (Ilustracija)
Izvor: N1

Kafu, tik uz plažu, možete popiti za 2,50 KM, kiselu za istu cijenu, sokove za 3 KM, a pizze se kreću između 7 i 15 KM. Kugla sladoleda, jeftinija nego u Sarajevu, košta 1 KM. Svježi morski specijaliteti mogu se pojesti gotovo u svakom restoranu. Za lignje ćete izdvojiti 20 KM, salatu od hobotnice ćete platiti 25 KM, srdele 12 KM, a za oradu ili lubin 35 KM.

Do Neuma danas, između ostalog možete, bez prelaska granice preko krivudave Svitave, magistralnom cestom Stolac – Neum, ali i preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Za tranzit kroz Hrvatsku do Neuma, nije vam potreban PCR test ili potvrda o vakcinisanju.

Foto: Anadolija/Za 20 minuta od Stoca do Neuma

 

Vezano za cestu Neum – Stolac, istaknimo, procjenjuje se da će se po okončanju gradnje od Stoca do Neuma putovati nešto više od 20 minuta.

Kompletna cesta u prvoj polovini 2022.

Radovi na izgradnji magistralne ceste Stolac – Neum izvode se u skladu s planiranom dinamikom, a kompletna dionica dužine 36 kilometara podjeljena je na sedam lotova. Nedavno su okončani radovi na dionici Stari Neum – Broćanac (dugačka 12 kilometara), a trenutno se radi na dionici Broćanac – Prapratnica, uključujući i radove na raskrsnicama Babin Do i Oskrušnica.

Za cjelokupan projekat izgradnje ceste Neum – Stolac utrošit će se oko 72.000.000 KM. Očekivani završetak radova na kompletnoj cesti je prva polovina 2022. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar