Poskupio glas birača: Za ove izbore daje se i po 200 KM

Vijesti 30. sep 202219:17 6 komentara

Od različitih pritisaka do podmićivanja, teškog govora i velikih obećanja - sve ove metode primjenjuju političke stranke tokom izborne kampanje. Sutra počinje izborna šutnja, a onda građani odlučuju kome će od njih ukazati svoje povjerenje.

Tokom prošlih izbornih ciklusa zabilježena je kupovina glasova za 50 maraka. Za ove izbore cifre su veće. Daje se i po 200 KM. Takvi slučajevi širom države.

Koalicija ‘Pod lupom’ evidentirala je takve situacije u 18 općina/gradova. Za ovakvo krivično djelo predviđena kazna zatvora od tri godine.

“Zabrinjava situacija na terenu po kome su dogovori o kupovini glasova općeprihvaćeni i da građani ne zaziru od prodaje glasova”, kazao je Dario Jovanović, Koalicija ‘Pod lupom’.

Čak 1202 različite izborne nepravilnosti za samo dva mjeseca predizborne kampanje. Preuranjena kampanja i zloupotreba javnih resursa – najčešće nepravilnosti. Najveći broj njih odnosi se na SNSD, SDA, SDP, HDZ i SDS. Mnogo je i slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima.

“Tako da se dešavalo da je jedan birački odbor od tri člana, u kojem prema pravilu može biti iz jedne stranke jedan član, imali smo slučajeve da budu dva ili tri. Što baca sumnju u regularnost samog izbornog procesa. To pokazuje da politički subjekti nisu shvatili izbore kao jedini demokratski način kada građani izražavaju svoju izbornu volju”, kazao je Vehid Šehić, Koalicija ‘Pod lupom’.

CIK je izrekao kaznu zbog trgovine biračkim mjestima. 4 hiljade KM za SNSD i SDA, te 1000 KM za Ademira Alibašića koji je bio kandidat SDA 2016. godina, a sada je u ime SNSD-a imenovan kao predsjednik biračkog odbora.

“Nastavlja se trend širom BiH gdje se određeni broj političkih subjekata prijavljuje i ovjera za učešće na izborima u izbornim jedinicama u kojima nemaju nikakvo djelovanje: nemaju općinske odbore, službene prostorije”, kaže Jovanović.

Ono što još karakteriše izbornu kampanju jeste govor mržnje, zapaljiva retorika, raspirivanje netrpeljivosti. Mnogobrojne prijave Centralna izborna komisija do sada nije stigla ni razmatrati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare