Poskupljuje plin, za sada minimalno, čeka se odluka o struji

Vijesti 20. okt 202318:44 0 komentara
N1

Poskupljuje plin, minimalno za sada. Vlada Federacije BiH još nije donijela odluku o poskupljenju struje, no poskupljenja se očekuju zbog ogromnih gubitaka elektroprivreda. Na današnjoj sjednici federalne vlade utvrđen je rebalans budžeta. Uz ostalo, za fond solidarnosti biće izdvojeno 10 miliona maraka.

Od 1. novembra gas u entitetu Federacija BiH će biti skuplji za 4,96 posto, odlučeno je na sjednici federalne vlade.

Ovim je podržan zahtjev Energoinvesta, kao glavnog distributera gasa, za povećanjem cijene na bazi novodostavljene cijene ruskog Gasproma. Na porast su uticale cijene naftnih derivata ali i povećanje vrijednosti američkog dolara.

Da li će doći do poskupljenja struje?

Da li će biti novih poskupljenja gasa – situcija se prati, kaže resorni ministar. A da li će doći do poskupljenja struje, za sada bez konkretnog odgovora. Ranije su iz Elektroprivrede BIH saopštili kako je u periodu januar-septembar 2023. godine, ostvaren negativan finansijski rezultat u iznosu od oko 50 miliona KM, ali i da će trend negativnog poslovanja biti nastavljen i do isteka godine.

Pročitajte još:

Federalni ministar finansija Toni Kraljević potvrdio je nakon današnje sjednice da je Vlada utvrdila rebalans budžeta za ovu godinu koji će biti upućen u parlamantarnu proceduru po hitnom postupku.

U odnosu na Zakon o podršci porodica s djecom izdvajanja su uvećana za 15,6 miliona KM , cifra za Fond solidarnosti iznosi 10 miliona KM, što je sedam puta puta manje od očekivanog obzirom da se na listama za čekanje nalazi preko 1700 teško oboljelih pacijenata.

Na današnjem sastanku bilo je govora i o ublažavanju takozvanog energetskog siromaštva.

Više detalja u prilogu Tine Jelin – Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!