Poslanici pitaju ministre: U fokusu NSRS problemi zbog američkih sankcija, ali i Svesrpski sabor

Vijesti 02. jul 202412:51 0 komentara
N1

Deseta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske otpočela je Aktulenim časom i pitanjima poslanika ministrima.

Pero Đurić iz SDS-a pitao je ministra privrede o tome da li je upoznat s time da su SAD uvele carine na robu iz BiH, te da je dio firmi ostao bez posla?

Odgovorio mu je ministar privrede RS, Vojin Mitrović.

“Prvi put sam čuo za ove sankcije koje su uvedene za izvoz, potrudiću se da se informišem. Pitanje uvoza i izvoza je pitanje UIO BIH i Ministarstva ekonomskih odnosa BIH. Ja lično nisam upoznat”, naveo je.

Potom je uslijedio komentar, te pojašnjenje Đurića.

“Carine su uvedene krajem prošle godine, sve firme koje su radile za američko tržište, su odjavile radnike, ostavile firme u stanju mirovanja, svi su otišli (180 miliona izvoza godišnje tvrdi) carina je uvedena ne na 5%, nego na 300% na robu iz BIH”, naglasio je.

Nebojša Vukanović pitao je ministricu finansija RS da li u budžetu nedostaje 800 miliona KM, kao i to “kolika su dugovanja, zašto kasne plate u prosvjeti, poslanicima naknade, dobavljačima, da li je neformalni ministar finansija Igor Dodik?”

“Hoćete li žrtvovati IRB da biste spasili Prointer?”, dodao je.

Zora Vidović je odgovorila: “Otkad sam ja u Ministarstvu finansija, a i prije, plata budžetskim korisnicima nikada nije kasnila. Po zakonu plate se isplaćuju od 20-pa do kraja mjeseca. Nikada nisu prešle u naredni mjesec. RS je iz prethodne godine izmirila sve obaveze za prioritete, izmirujemo i u ovoj godini redovno. Izmireni su i dobavljači, imamo nešto duga za poljoprivredu i privredu, svakodnevno se isplaćuje. Ne bih komentarisala nekorektne i netačne stvari u vezi s gdinom Igorom Dodikom, to nema nikakve veze, niti je blizu istine, niti Ministarstvo radi na takav način, niti taj gospodin radi na takav način. Neozbiljno je tako iznositi nešto u skupštini.”

Vukanović je tvrdio da Igor Dodik kreira i zaduženja RS, da određuje prioritete za budžetska plaćanja, te da to sve određuje telefonskim pozivom.

Inače, na dnevnom redu desete sjednice NSRS su i izmjene i dopune Zakona o bankama Republike Srpske, Zakona o Investiciono-razvojnoj banci RS te Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

“Imajući u vidu da su se uslovi na finansijskom tržištu značajno izmijenili od osnivanja IRBRS, bilo je neophodno izvršiti strateško prilagođavanje poslovanja IRBRS razvojnim ciljevima Republike Srpske. Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske će biti ovlaštena za primanje depozita i obavljanje platnog prometa”, saopšteno je iz Vlade RS.

Tvrde da je ovo pitanje razmatrano u okviru Projekta Svjetske banke – Jačanje bankarskog sektora, koji je realizovan u periodu od 2018. do 2021. godine.

Međutim, pojedinci iz bankarskih krugova kažu da bi rezultat izmjena zakona mogao biti stavljanje IRB-a na OFAC-ovu listu, što je opasno po privredni sistem.

Poslanici će razmatrati i Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda usvojenoj na Svesrpskom saboru.

Deklaracija koja definiše pravce zajedničkog djelovanja u budućnosti srpskog naroda, pred poslanicima će se naći odmah nakon poslaničkih pitanjima ministrima u Vladi Srpske.

Deklaraciju su, prethodno, 8. juna, na Svesrpskom saboru u Beogradu, usvojile Vlade Republike Srpske i Srbije a sada je zadatak dva parlamenta da je usvoje. Sadrži 49 zaključaka, stavova i ciljeva i nedvosmisleno ukazuje na neophodnost srpskog nacionalnog okupljanja. 15. februar biće obilježavan kao Dan državnosti Republike Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati, a Republika Srpska nastaviće da obilježava 9. januar, kao dan njenog nastanka, navodi se.

Definisano je i da Sabor bude održavan svake dvije godine, uz razmatranje najvažnijih nacionalnih pitanja. Na prijedlog predsjednika Skupštine, poslanici bi trebalo da razmatraju i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, što je u vezi sa deklaracijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!