Posljedice nevremena širom BiH: Odroni, poplave, uništena imovina. Vrijeme nestabilno i narednih dana

Vijesti 24. jun 202420:14 1 komentar

Snažno nevrijeme proteklih dana pogodilo je gradove širom države. Najkritičnije je trenutno u Unsko-sanskom kantonu. Obilne padavine na širem području Bužima poplavile su brojne objekte, zbog čega je proglašeno stanje prirodne nesreće. Slična situacija i u opštini Doboj Istok. Grad koji je pogodio ovo područje izazvao je velike materijalne štete, koju građani pokušavaju sanirati.

Alarmantno stanje u Krajini. U opštini Bužim pod vodom oko 100 stambenih objekata. Poplavljena industrijska zona, ulice, putnički automobili, njive, bašte. Od ranog jutra, na terenu građani, Civilna zaštita i mehanizacija za sanaciju štete, koja je već sada velika.

Ujutru oko 6 sati sam ustao i čuo neki huk, izašao vani, poplava ne mogu nigdje izaći, samo ispred vrata sam mogao, s druge strane garaže bilo je nekih 20 centimetara vode“, kaže Ibrahim Štulanović iz Bužima.

Njegov sugrađanin, Mehmed Dizdarević, opisuje posljedice obilnih padavina. 

Od ranog jutra smo vidjeli da su odroni, poplave, voda je izašla, komšijama sve poplavilo, katastrofa, pokušavamo spasiti što se može i tako. Najveće štete su na poljoprivredi, u baštama, krave, telad, bale sijena, odroni, evo kako vidite veoma teško“, kaže Dizdarević.

Blokiran je putni pravac Čava-Baštra, a sa poplavama se bori i Velika Kladuša. Sve je to posljedica velikih padavina, usljed čega su se izlili kanali za oborinske vode, podzemne vode, potoci. Problem stvaraju i aktivirana klizišta. No, brza reakcija spasila je ovaj dio države od gorih posljedica.

Ono što je bitno u ovom trenutku jeste da se voda polako povlači, i da se poduzimaju preventivne mjere kada je u pitanju zaštita stanovništva od zaraznih bolesti, očekujemo visoke temperature, evo već se osjeti miris povlačenja oborinskih voda i svega što su donijele sa sobom. Preporučujemo stanovništvu kada je u pitanju dezinfkecija prostorija, da nakon povlačenja i čišćenja objekata, da pristupe preduzimanju tih mjera“, poručio je direktor Kantonalne Uprave Civilne zaštite Dževad Livaković.

Istovremeno, već pričinjenu materijalnu štetu pokušavaju sanirati mještani opštine Doboj Istok, u kojoj je proglašeno stanje prirodne nesreće. Automobili, kuće, pomoćni objekti, gotovo sve zahtijeva popravku.

Hasan, stanovnik opštine Doboj Istok, naglašava kako se ne sjeća sličnih scena.

Baš je padalo. Ima šteta na kućama i na usjevima. Ja ne pamtim za ovih svojih 60 godina. Oštećena je kuća oko 10%, 20-30 crijepova. Uspio sam to promijeniti“, dodaje.

Izgleda da će i 71-godišnji Fikret štetu na automobilu nadoknaditi iz vlastitog budžeta.

Evo pogledaj, eno haube, bile kao teniske loptice. Sad sam išao da vidim imam li kakvo pravo, nemam nikakvo. Ne mogu naplatiti štetu. Stravično, bio sam u ratu, ali ovo je gore kako to pada, koji je to strah i jeza. Klima se promijenila. Prije je padao led, ali je bio kao lješnik, orah, a ovo nisam upamtio“, kaže ovaj stanovnik opštine Doboj Istok.

Grad je pogodio i druge gradove u Bosni i Hercegovini, Banjaluku, Tuzlu, Goražde, Prnjavor. Za glavu se hvataju i poljoprivrednici, jer teško da usjevi mogu preživjeti drastične klimatske promjene.

Evo sad je već manjak vlage, određene kulture već dobro trpe, voće povrće dobro trpi ovaj nedostatak vlage. Druga stvar, klimatske promjene sad baš pokazuju pravo stanje. Vidite kako iz vedra neba udari ovaj grad, uništi sve“, upozorava Nedžad Bićo iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

U Republici Srpskoj poljoprivredna dobra, ali i imovina stanovnika nastoji se zaštititi protivgradnim raketama.

Mi smo u subotu, do 22.06 ispalili 330 protivgradnih raketa, juče, noćas 23. je ispaljeno 58 raketa, negdje znači blizu 400 raketa. Štete su sigurno 50% manje, nego što bi bilo bez protivgradnih raketa, odnosno da se nije djelovalo“, naglašava Tihomir Dejanović iz Protugradne zaštite RS.

Iste se na teritoriji Federacije BiH ne koriste. Sa druge strane, iz kantonalne Civilne zaštite navode da su u pripravnosti i apeluju da se građani pridržavaju preporuka kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu.

Na svom ličnom primjeru, juče sam sklonio vozila da ne bi led ili grad uništio to vozila. Sa balkona treba da sklonimo sve predmete koje vjetar može dići i ugroziti živote ljudi ili imovinu drugih. Moramo zatvoriti dobro sve prozore i sve otvore na kući. Ukoliko ima drveća oko objekata, povesti računa da li je drveće stabilno, ako nije pozvati službe da sklone granu koja bi mogla pasti i ugroziti stanovništvo“, poručio je Dženan Brkanić iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Već sada su širom BiH vidljive posljedice koje su za sobom ostavile vremenske neprilike. No još uvijek nema mjesta opuštanju, s obzirom da nas nestabilno vrijeme očekuje i u narednom periodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare