Poslodavci poručili Vladi FBiH: “Smanjite namete, kako bismo povećali plaće”

Vijesti 19. dec 202313:46 0 komentara
parafiskalni nameti

Poslodavci pozdravljaju odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom je omogućena isplata dvije prosječne plate radnicima bez plaćanja poreza i doprinosa na isplatu. Radi se o iznosu od blizu 2500 hiljade KM.

Poslodavci ipak upozoravaju da se ovo pitanje treba sistemski riješiti jer samo u FBiH postoji više od 3000 parafiskalnih nameta, a preko 70 neto plate uplaćuje se za razne izdatke.
“Vlada je zakasnila sa ovom mjerom u dobrom dijelu zato što je najveći udar bio početkom ove i krajem prošle godine, ali zahvalni smo što se pomjerilo s mrtve tačke. Na 800 zaposlenih morali smo puno više izdvojiti u ovoj godini zato će nam bilans biti puno lošiji. Mi plaćamo akontacije iz ove godine. Tako da će vidjeti da će morati oni ipak vratiti ono što smo platili za akontaciju, jer smo dali iz dobiti dobar dio plaće kako bi ostali naši radnici zadovoljni, kako bi bili produktivni. Plaće radnika u našoj proizvodnji, sa srednjom školom, oko 1800, 1900 maraka, bez toplog obroka i bez prevoza. Poslodavci ne traže od države da ih oslobodi poreza zbog poslodavaca, nego zbog radnika”, rekao je Adem Hanić poslodavac iz Tuzlanskog kantona.
Poslodavci pozivaju da se kroz izmjene zakona pitanje smanjenja nameta uredi, a jedan od prijedloga je i da se oporezuje topli obrok koji je u Federaciji Bosne i Hercegovine neoporezovan, a ulazi u primanja radnika.
“Radnici će imati veću penziju zato što će biti veća prosječna plaća, jer sada topli obrok, prijevoz i regres u okviru prosječne plaće, inače bi bila tri puta veća plaća prosječna u Federaciji nego u Republici Srpskoj”, rekao je Adnan Smailbegović iz Unije poslodavaca FBiH.
Uz ogromna opterećenja, koja se ogledaju u svakom segmentu poslovanja, plaćanja, dodatni problem poslovanja je politička atmosfera, pravno-politička nesigurnost, kažu poslodavci.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!