Postaje li IRB novi SDK: “Ovo je Zakon o Prointeru i prvoj familiji RS”

Vijesti 03. jul 202413:23 0 komentara
N1

Narodna skupština Republike Srpske razmatra Prijedlog zakona o dopuni Zakona o bankama Republike Srpske - po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono razvojnoj banci Republike Srpske , kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu , te Prijedlog zakona o dopuni Zakona o bankama Republike Srpske – sve po hitnom postupku.

Najveća izmjena tiče se nadležnosti IRB-a koji od društva za upravljanje fondovima postaje banka za platni promet.

-Banka može obavljati djelatnosti: primanje novčanih depozita i obavljanje platnog prometa, rekla je uvodničarka ministrica fiannsija RS Zora Vidović.

Nadzor nad obavljanjem djelatnosti Banke iz člana 11a. ovog zakona vrši Agencija za bankarstvo Republike Srpske, u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast bankarstva, potvrdila je ministrica.

Diana Čekić iz PDP-a diskutovala je:

-Uključivanje u platni promet nije stvar nečijeg dekreta, ili volje, to je osjetljivo pitanje. Nije mi jasno da li će IRB sada raditi samo unutrašnji ili i međunarodnoi platni promet. Ako će samo unutrašnji, IRB je na neki način defektna, jer ne odrađuje i taj drugi dio poslovanja. Govorimo i o konkurenciji, ako će primati depozite, šta će raditi sa tim novčanim depozitima, ako nema govora da će ona kreditirati, jer znamo da komeracijalne banke imaju interes za depozite, jer ih plasiraju kao kredite.
Sve ovo mi daje nedoumicu, da li će sada IRB obavljati poslove nekadašnje Službe društvenog knjigovodstva (SDK)?

Čekić to pita jer su donesene odluke na prethodnim sjednicama da se plaćanja mogu vršiti i “u kombiju”, kao vrsta mobilnog bankarstva.

-Ako će IRB u svakoj lokalnoj zajednici imati ekspoziture, to košta, kako se to sve planira uraditi bez troškova, pita Čekić.

Uvlačenje IRB-a u problematičnu situaciju izazvanu američkim sankcijama, nije dobro kritikuje opozicija.

Nebojša Vukanović kritikovao je što je objedinjena rasprava, jer iza svega vidi namjeru Vlade da se zamagli suština:

-Ovo bi bilo bolje da ste nazvali zakon o Prointeru i prvoj familiji RS. Da su njihovi interesi zaštićeni, a narod ko pita. Ponašate se kao guske u magli. Ovo što radite gđo Vidović je nedopustivo. Nova banka je prošle godine zaradila 55,5 miliona KM, svaki građanin RS je samo preko Nove banke u džep Mladena Milanovića Kaje stavio 60 KM, od novorođenčeta do starca. Sada kada se treba rizikovati, neće Kaja da rizikuje. Preko 50% domaćeg tržišta vlasnici su domaći tajkuni, njihovo profit je nevjerovatan, kritikovao je Vukanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!