Poštenje i predan rad glavni su aduti kandidata za lokalne izbore u BiH, ali neki kriju lošu prošlost…

Vijesti 10. sep 202420:43 0 komentara

Poštenje i predan rad glavni su aduti kandidata na predstojećim lokalnim izborima. U kampanju o sebi govore u najboljem svjetlu. No, među njih više od 25 tisuća koji nam se nude na ovim izborima, ima i onih protiv kojih se vode pravosudni procesi. Pojedini kriju i lošu prošlost.

“Direktor Dodik” pomilovao direktora

Pokazati masovnost, poslati snažnu poruku, podvući da su najblji baš njihovi. U 30 dana kampanje to je cilj svake stranke, pa i SNSD u svakoj opštini, pa i u Doboju.

„Naša lista je spojila mladost i iskustvo”, – hvalio je nosilac odborničke liste SNSD za Doboj Radoslav Nikolić kandidate te stranke.

Usta punih samo najljepših epiteta govorili su i ostali funkcioneri prećutkujući ono što bi javnosti moglo zaparati uši, da je među 36 kandidata, pod rednim brojem 24 lice presuđeno za zloupotrebu službenog položaja. Riječ je o Mladenu Gajiću direktoru gradske bolnice kojeg predsjednik stranke doslovno oslobađa odgovornosti, pa čak i novinarskih pitanja.

„Ja sam direktor, pitajte mene. Direktor je završio svoje. Hvala vam na pitanju vi i vaš medij ste za mene posebno inspirativni, a vama hvala na inspirativnom pitanju, ja ću sebi dati za pravo da zaključim ovu konferenciju za medije”, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

I tako je bez odgovora ostalo pitanje o kompetencijama Gajića da vodi bolnicu u Doboju, ali i o moralnim pretpostavkama da lice presuđeno na deset mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u vrijeme pandemije uopšte bude birano. Gajić je nakon sopstvenog priznanja presuđen da je budžet grada oštetio za više od 80 hiljada maraka i da je putem direktne pogodbe umjesto medicinske nabavljao nemedicinsku opremu i tako zdravstvenim radnicima osigurao umjesto zaštitnih naočara, naočare za varenje. Predsjednik ga je pomilovao oslobodivši ga preostalog, neizdržanog dijela kazne.

„Naše zakonodavstvo je takvo da predsjednici mogu pomilovati sva lica koja su osuđena čak i ne uvažavajući preporuke koje im prethodno dostavlja Ministarstvo pravde tako da je ovdje riječ isključivo o političkom postupku, a ne u pravosudnom. Jer lice koje je osuđeno u pravosdunom postupku kasnije može da bude potpuno oslobođeno od strane nosioca političke funkcije i da se na taj način zaobiđu sve sudske presude”, rekao je Damjan Ožegović iz TI BiH.

Sve po zakonu

I sve je po zakonu, pa čak i da osumnjičeni za zloupotrebu položaja u javnoj službi, ponovo bude biran u javnu službu. Izborni zakon mogućnost kandidovanja brani samo presuđenima za ratne zločine.

„CIK je ovjerila kandidatsku listu, samim tim je ovjerila kandidata o kojem se radi, tako da nema smetnji da on bude kandidat na listi određenog političkog subjekta”, rekao je Vehid Šehić, bivši član CIK BIH.

A SNSD-ovac nije jedini. Centar za istraživačko novinarstvo prije tri godine radio je priču kojom je utvrdio da je svaki 14. parlamentarac u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije Bosne i Hercegovine osuđivan. Na obimnom istraživanju rađeno je mjesecima pa bi ponavljanje sličnog u mjesecu izborne kampanje bio Sizifov posao.

“Pogotovo u ovom kratkom periodu do izbora, to bi bilo nemoguće. Vi znate da mi smo se pozivali na Zakon o slobodi pristupa informacijama da dođemo do tih podataka, tako da je i praksa sudova bila kašnjenje u dostavljanju podataka”, rekao je Ibro Čavčić, novinar CIN BiH.

Neki će izbore dočekati u pritvoru

Osim već presuđenih na listama su i oni protiv kojih se vode pravosudni postupci. Optužnica za trgovinu uticajem potvrđena je protiv načelnika Teslića koji bi u novi mandat, Milana Milićevića. Zbog nedostatka dokaza za zloupotrebu službenog položaja iz pritvora je pušten SNSD-ov kandidat za načelnika Sokoca Strahinja Bašević. SDA-ov Ibro Berilo, kandidat za načelnika Trnova, još je u pritvoru.

„Ja smatram da u ovo vrijeme kada pravosuđe nije izgrađeno, društvo čitavo nije izgrađeno, treba biti vrlo oprezan prema diskvalifikacijama. Ono što je sigurno da moramo zauzeti stav prema ljudima koji su pravosnažno krivično presuđeni. Oni koji su u raznim fazama procesa oko tih stvari treba biti oprezan”, rekao je potpredsjednik PDP Igor Crnadak.

I tako je presumpcija nevinosti koja važi isključivo u krivičnom postupku, zaživjela i u političkom životu Bosne i Hercegovine. Jer, ko se sjeća svijetlih primjera sa zapada u kojem su funkcioneri iz fotelja ispadali i prilikom prve sumnje na bilo kakvu zloupotrebu?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!