Postignut dogovor: Koliko će biti povećane plate zdravstvenim radnicima u KS?

Vijesti 15. apr 202210:47 0 komentara
F.Z./N1

Pregovarački timovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Vlade KS postigli su dogovor o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora. No, Edo Selimić, predsjednik sindikata zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevu istaknuo je za N1 da je ovo sve na nivou preliminarnosti.

Koliko će plata biti povećana?

“U narodu se kaže koga su zmije ujedale i guštera se boji. Dakle, ovoj vlasti ništa ne možete vjerovati dok definitivno nešto ne potpišite”, istaknuo je Selimić, dodajući:

“Ministar Vranić je neke kozmetičke promjene pravio po samom tekstu kolektivnog ugovora. Na stolu stoji potpisivanje dva kolektivna ugovora našeg Granskog, i ne znam kako će nazvati Doktorski kolektivni ugovor, jer su oni Strukovni sindikat, nisu Granski, što zakona ne poznaje. Zakon ne poznaje da u jednoj grani, to jeste zdravstvu budu dva kolektivna ugovora, to je samo scepifikum nesposobne vlasti KS”. 

Pojasnio je i kakav se dogovor nalazi na stolu.

“Medicinarima koeficijent ide za 0,30 KM, nemedicinarima koeficijent ide gore za 0,20 KM, a svima satnica sa 2,60 KM se povećava na 2,76 KM”, rekao je Selimić.

Rekao je da će danas glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu KS, da prođe svih 22 člana i sa tim ići ponovo prema vlasti, odnosno ministru zdravstva.

Najavljuju masovni protest

Zdravstveni radnici će, potvrdio je, sve dok se ne potpiše Granski kolektivni ugovor, ostati ispred zgrade Vlade KS.

“Već članovi glavnog odbora zovu i traže da se 19. aprila kad bude Skupština KS, izađu svi uposlenici u zdravstvu u KS, a to je više od 7.000 ljudi, a koji će imati korist od ovoga za šta se mi trenutno borimo, jer od 8.500 uposlenika u zdravstvu KS, ima 1.200, 1.300 doktora, svi ostali su nedoktori. Mislim da je ljudima već preko glave i da će biti park ispred Vlade KS mali koliko će ljudi izaći”, poručio je Selimić.

Podsjetimo, zdravstveni radnici od septembra 2019. godine tražili su potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine. Nekoliko puta su izlazili i na ulice tražeći svoja prava, a od 12. aprila ove godine nalaze se ispred zgrade Vlade KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!