Postoje li izgledi za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH?

Vijesti 01. jul 202419:19 0 komentara
Vijeće ministara BiH

Godinu i po dana od općih izbora Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine žrijebom je izabrala petog delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda BiH iz RS. Bit će to PDP-ov Nenad Vuković, čime je SNSD izgubio delegata više. IZ PDP-a najavljuju promjenu u Vijeću ministara BiH.

Nakon godinu i po takozvani sporni listić, kojeg Sud BiH nije priznao, Ustavni sud po žalbi PDP-a naložio njegovo preispitivanje, a Centralna izborna komisija uvažila – donosi promjene. Žrijebanjem, koje je CIK obavio pred građanima, medijima, ali i političkim subjektima koji su željeli prisustvovati peti delegat iz reda srpskog naroda u državnom Domu naroda pripao je PDP-u. Ovime je, smatraju, SNSD izgubio kontrolni mehanizam, te zadovoljni transparentnošću procesa i kako navode pravdom, najavljuju promjene. Smatraju da aktuelni vladajući nisu dobro radili, ali očekuju očitovanja i ostalih.

“Ono što jeste intencija je da pokušamo razriješiti po nama najlošiji saziv Savjeta ministara od osnivanja institucija do danas. Mi ne garantujemo da imamo većinu za to, mi nismo još uvijek ni sa kim razgovarali vezano za tu temu, ali smatramo da tu proceduru treba da pokrenemo”, naveo je Vuković.

Iz SNSD-a, suprnog stava. Proces je imao jasan cilj i unaprijed su znali rezultat, iako su o sastavu Doma naroda odlučivale kuglice.

Opširnije u prilogu Mirne Ždralović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!