Postupak protiv turskog državljanina zbog narušavanja izgleda Baščaršije

Vijesti 20. jan 202216:10 > 17:03 4 komentara
Objekat u ulici Abadžiluk broj 10 na Baščaršiji, Općina Stari Grad Sarajevo

Inspektori Službe za opću upravu u inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo jutros su pokrenuli prekršajni postupak protiv osobe Turk Atila – turskog državljanina koji je zakupac poslovnog prostora u ulici Abadžiluk broj 10 zbog izvođenja nedozvoljenih radova farbanja poslovnog prostora u jarko plavu boju, čime je ozbiljno narušen izgled starogradske čaršije koja je još 2014. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Prema informacijama iz Službe za opću upravu u inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo, inspektori su rano jutros izašli na teren, ali nisu nikoga zatekli namjestu događaja, te su ostavili obavijest o hitnom javljanju nadležnom inspektoru. Nakon toga, inspektoru se javilo gore navedena osoba, turski državljanin, kome je naloženo da u roku od 24 sata portal vrati u prvobitno stanje, i izvrši njegovo farbanje u odgovarajuću boju.

Objekat u ulici Abadžiluk broj 10 na Baščaršiji, Općina Stari Grad Sarajevo

Općina Stari Grad ističe da ovo nije prostor u vlasništvu ovog organa uprave, već je utvrđeno da su vlasnici prostora Džido Senada i Šemsudin Zahirović, protiv kojih će također biti pokrenuti prekršajni postupci zbog ovakvog skrnavljenja najuže starogradske jezgre, te će se suočiti sa sankcijama za protuzakonite postupke.

Općina Stari Grad Sarajevo, predvođena općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, najoštrije osuđuje ovaj i sve slične pokušaje narušavanja izgleda starogradske jezgre kao zaštićenog nacionalnog spomenika, te upozorava nedobronamjerne i neodgovorne pojedince da se takvi pokušaji neće tolerisati. Također, Općina se zahvaljuje dobronamjernim i društveno odgovornim građanima koji su odmah reagovali i nakon farbanja prostora obavijestili nadležne službe i poslali fotografije sa mjesta događaja. Zajedničkim djelovanjem na suzbijanju ovakvih neregularnosti postići ćemo ljepši, uređeniji i kvalitetniji izgled Baščaršije, ali i ostatka Starog Grada, poručeno je iz Općine Stari Grad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Objekat u ulici Abadžiluk broj 10 na Baščaršiji, Općina Stari Grad Sarajevo

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare