Potencijalno povećanje invalidnine u TK nekima bi donijelo svega 6 KM mjesečno

Vijesti 11. feb 202219:46 0 komentara
N1

Dom naroda je groblje dobrih zakona, kažu neki parlamentarci iz Tuzle koji bi pomogli boračkim organizacijama da im se poveća invalidnina. Borci ne traže puno. Vidjet ćemo da li je vlastima puno.

Tuzlanski kanton ima 5.884 ratna vojna invalida u 11 kategorija. Povećanje osnovice obračuna u skladu sa prosječnom platom u FBiH, 100% invalidima donijelo bi 132 KM više, a onima sa 20 % invaliditeta, oko 6 KM.

“Kada to saberemo, borci, invalidi, porodice šehida na području TK, dobijali bi otprilike povećanje u prosjeku od 50 KM. U vremenskom periodu koje je iza nas i ovom koje je ovakvo kakvo je, mislim da tu ne bismo trebali postavljati pitanja”, naveo je Fahrudin Hasanović, iz Saveza RVI TK.

Veće naknade traže i dobitnici najvećih ratnih priznanja kojih ima 464 u dvije kategorije . Za povećanje njihovih naknada bilo bi potrebno oko 77.000 KM mjesečno.

Zastupnici u višim nivoma vlasti iz ovog kantona kazali su da njihova podrška nije sporna.

“Ono čega se plašim i što uvijek govorimo je taj nesretni Dom naroda koji uvijek postane groblje dobrih zakona. Tako da nisam siguran kako će to proći, ali ne želimo ništa prejudicirati. Ovdje smo da napravimo najbolje rješenje i da ga podržimo”, izjavio je Mirsad čamdžić, zastupnik u Predstavničkom domu BiH.

Od parlamentaraca je zatražena podrška i oko njege i pomoći drugog lica za 100% RVI, a o čemu bi se uskoro trebalo raspravljati u Domu naroda. Novac se u BIH troši na sve i svašta, pa zašto se ne bi išao na ljude koji su najzaslužniju u ovom društvu, poručili su borci.

Više detalja u prilogu Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!