Potpisan protokol o zaštiti žrtava nasilja: Ovaj dokument i do sada je postojao, no koliko je bio učinkovit?

Vijesti 06. dec 202319:21 0 komentara

S ciljem bolje koordinacije u borbi protiv nasilja u porodici u Sarajevu je potpisan Protokol između Vlade Kantona Sarajevo, tužilaštva i nevladinih organizacija. Protokol je obaveza, i to velika da se više radi na prevenciji.

Devet potpisa na novi, dorađeni Protokol kojim se štite žrtve nasilja u porodici. Ovaj dokument i do sada je postojao, no koliko je bio učinkovit.

Enda Pavić Pečenković, ministrica rada i socijalne zaštite KS je kazala:

“Dobitak jeste to što imamo koordinaciono tijelo koje upravlja protokolom. Kao što sam rekla imamo jasno definisane korake. Dakle, ko, šta i kako. I na koji način postupa. A u okviru koordinacionog tijela će biti i operativno tijelo koje će biti sastavljeno od ljudi sa terena”. 

U posljednji slučaj žrtve porodičnog nasilja koji je završio smrću u Kantonu Sarajevu sve ove službe imale uvid. Od MUP-a do sigurne kuće. Ništa nije pomoglo.

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS:

“Ovaj put je jedini ispravan put protiv ovakve vrste kriminaliteta. To ističem i to nam je opredjeljenje da multiresorski pokrećemo ova pitanja”. 

Posebna je odgovornost na školama koje mogu primjetiti da su djeca svjedoci ili žrtve porodičnog nasilja.

Naida Muminović Hota, ministrica obrazovanja KS je kazala:

“Stručne službe škola ukoliko prve saznaju za slučajeve porodičnog nasilja. Pokreću službe socijalne zaštite. Policiju, Tužilaštvo, i sve druge u lancu.”

Jedna od najvećih kazni koje su sudovi dosudili za u postupcima koji su se povodili protiv osoba koje su vršile nasilje u porodici je 35 godina Eldinu Hodžiću za ubistvo Alme Kadić. To je za Tužilaštvo KS jedna od najznačajnih presuda u ovom domenu.

“U tom konkretnom slučaju je tužileljica koja je učestvovala u izradi protokola. Zastupala je optužnicu. Ta presuda nije pravosnažna pa je ne smijem komentarisati. Ali mi ćemo u svakoj situaciji kada se radi o nasilju u porodici insistiraćemo na što većoj kazni”. 

Broj prijavljenih slučajeva drastično je porastao od ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu. Stručna javnost ne misli da se radi o povećanom broju slučajeva nasilja, već o ženama koje su shvatile ozbiljnost situacije.

“Mislim da je suština to, da su ova dva tragična slučaja bila upozoravajuća. Da potraže zaštitu”. 

Potpune zaštite nema, dosadašnja praksa je pokazala da zabrane prilaska, pa čak ni kratkoročne kazne zatvora nisu spriječile nasilnike ni da čine nasilje, pa čak ni da ubiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!