Potpisano mandatno pismo za Projekat konverzije Bloka 3 TE Tuzla

Vijesti 08. sep 202213:10 0 komentara
S.M./N1

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Evropska banka za obnovu i razvoj potpisali su Mandatno pismo kojim se potvrđuje zainteresovanost Evropske banke za obnovu i razvoj da razmotri učešće u Projektu konverzije Bloka 3 u TE Tuzla, koje trenutno kao energent za proizvodnju koristi ugalj, u kombinovano toplotno i energetsko postrojenje na bazi drvne biomase kroz obezbjeđivanje dugoročnog finansiranja, u obliku korporativnog kredita u iznosu od 50 miliona eura, a što će zavisiti od rezultata dalje procjene projekta.

Za početak EBRD će obezbijediti grant sredstva za angažman konsultanta za pomoć u pripremi sveobuhvatne studije izvodljivosti za ovaj projekat, kaže Manuela Naessl, direktorica Kancelarije EBRD-a za BiH.

“EBRD će, takođe, obezbijediti i dodatna grant sredstva za finansiranje pilot projekta sadnje energetskih zasada na površini od tri hektara eksploatisanog površinskog rudničkog kopa”, kaže Naessl.

Blok 3 TE Tuzla prestaje s pogonom na ugalj do kraja naredne godine, kaže Admir Andelija, direktor JP Elektroprivrede BiH.

“Nastavak rada ovog Bloka koji je konektovan na toplinsku stanicu sistema daljinskog grijanja gradova Tuzla i Lukavac, moguć je samo ukoliko se postrojenje uskladi sa zahtjevima Direktive o industrijskim emisijama”, rekao je Andelija.

Dodaje da je jedna od opcija je da se izvrši potpuna konverzija Bloka 3 na biomasu, čime bi bili ispunjeni zahtjevi prema Direktivi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!