Potpuno uništenje automobila kao odgovor bahatoj i bezobzirnoj vožnji

Vijesti 21. feb 202419:05 0 komentara
N1

29 automobila, oduzetih zbog počinjenih saobraćajnih prekrtšaja, uništeno je u Zenici, dok će ih 20-ak biti prodato. Višegodišnja je to praksa u Zeničko-dobojskom kantonu, koji borbom protiv bahatih vozača nastoji povećati sigurnost saobraćaja.

Policija ZDK u jednom danu uništila je 29 oduzetih motornih vozila. Isti su u proteklom periodu oduzeti od višestrukih povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja. Pod pritiskom prese nestajali su automobili vrijednosti nekoliko desetina hiljada KM. Sa druge strane, na prodaju čekaju 22 vozila.

“Objavićemo javni poziv i moći će se prijaviti samo pravna lica koja će moći otkupiti ta vozila. Ta se vozila ne mogu registrovati, mogu se koristiti za dijelove ili eventualno staro željezo. Ove aktivnosti se provode intenzivno od 2015. godine i od tog perioda preko hiljadu putničkih motornih vozila je oduzeto”, kazao je Admir Gazić, policijski komesar uprave policije ZDK.

Tačnije, u pomenutom periodu, uništeno je 291 motorno vozilo, dok je 180 njih, putem licitacije prodato. Iz uprave policije ističu da se, nakon trajnog oduzimanja vozila, iznos kazni počinioca prekršaja ne smanjuje. I dalje ih je dužan platiti. Ova dugogodišnja represivna mjera nastaviće se i u budućnosti.

“Uprava policije će u narednom periodu nastaviti sa pojačanim aktivnostima po ovom pitanju i u svakom slučaju kada su ispunjeni zakonski uslovi od nesavjesnih vozača oduzimati putnička motorna vozila i nadležnim sudovima upućivati prijedloge za izricanje zaštitnih mjera odnosno trajno oduzimanje putničkih vozila”, ističe Samir Valentić, portparol uprave policije MUP-a ZDK.

Pomenutu praksu, koja je još uvijek najprisutnija u ZDK, izdašno pozdravljaju građani Zenice.

Istim stopama uskoro bi trebalo da krene i Sarajevski kanton. Nekadašnji komesar, Semir Šut, navodi da su već napravljeni početni koraci.

“Želim da istaknem da smo uspjeli prije svega kad su u pitanju provođenje smjernica u KS, osposobiti i razjasniti pravni put sa sudijama općinskog i kantonalnog suda, i u prošloj godini imamo rezultat koji se ogleda u tome da je oduzeto 82 putnička vozila, to je značajan rezultat za početak za početak primjene smjernica i realizacije plana”, kaže Semir Šut, stručnjak za saobraćajnu sigurnost.

Opširnije u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!