Potreban hitan napredak u sferi cyber sigurnosti

Vijesti 10. dec 202214:46 0 komentara
Fena

Bosna i Hercegovina mora brzo ostvariti napredak u sferi cyber sigurnosti, ili će se morati početi baviti borbom protiv cyber kriminala - rečeno je danas u Sarajevu na konferenciji "Cyber sigurnost" u organizaciji Dnevnog avaza.

Šefica Političkog odjela pri EU kancelariji u BiH Elisabet Tomašinec istakla je da digitalizacija otvara niz mogućnosti za društvo, ali da s tim dolaze i izazovi.

“Cyber kriminal ne poznaje granice i iz tog razloga ne trebaju postojati granice ni u saradnji u borbi protiv cyber kriminala”,  poručila je.

Podsjetila je da BiH potpisala niz međunarodnih sporazuma i konvencija koje se tiču cyber sigurnosti, te da je se u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju izračito spominje ta vrsta sigurnosti koja mora biti implementirana odmah.

Naglasila je da kompanije širom svijeta gube ogromne novce zbog manjka sigurnosti, a da neke odlaze i u bankrot, te da je vrlo važno djelovati pravovremeno.

Zato je EU, dodala je, odlučila da finansira opsežan regionalni program koji će se fokusirati na izgradnju kapaciteta za cyber sigurnost te da će obuhvatiti cijeli zapadni Balkan.

Specijalista za informacijsku sigurnost Sanela Stupar je na konferenciji govorila o usklađenosti poslovanja sa cyber sigurnošću, ističući da sve organizacije, bez obzira na zakone koje BiH nema, može usvojiti politiku sigurnosti, strategiju i plan unutar organizacije. Sljedeći korak je, pojasnila je, edukacija zaposlenika, sigurnosni alat i stručnjaci koji će vršiti konstantni monitoring.

Urednik portala Dnevni avaza Evelin Trako istakao je da je cilj konferencije prikazati realno stanje o informacionoj sigurnosti u Bosni i Hercegovini s fokusom na prijetnje prema ključnoj infrastrukturi te korporativnoj sigurnosti informacionih sistema.

“Želimo pokazati gdje smo, želimo pokazati šta struka kaže, ali ništa neće imati smisla ako nas ne čuju oni ljudi koji odlučuju o cyber sigurnosti, odnosno ako se ne usvoji adekvatan zakon“, istakao je.

Na konferenciji učestvuju predstavnici brojnih institucija, između ostalog, Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Federalne uprava policije (FUP), Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS), Ministarstva unutrašnjih poslova KS (MUP KS) te ambasada SAD, Velike Britanije, kao i predstavnici Delegacije Evropske unije, NATO-a, EUFOR-a te domaćih kompanija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!