Potresna ispovijest povratnika: Koridor će mu proći kroz teško stečeno imanje

Vijesti 16. feb 202212:33 > 13:07 12 komentara
N1

Vedranu Adžoviću, povratniku u Malo Polje kod Mostara, prijeti gubitak doma. Dok se nada ostanku na svome ognjištu, preko njegovog imanja se planira prolazak Koridora 5C.

“Ja sam formirao porodicu, oženio sam se. Očekujemo dijete da nam se rodi. Teško mi je. Mi smo povratnici. Vratili smo se ovdje – a ništa nismo imali”, priča nam kroz suze Adžović.

Kako kaže, radili su pomalo, a sve je bilo bez pomoći države.

“Više smo mi ovoj državi dali, nego ona nama. Meni je država dala samo pasoš i ništa više”, ispričao je povratnik u Malo Polje u potresnoj izjavi.

“Opština mi ništa nije dala, svojim parama sam platio ovu zemlju”

Vedran Adžović nije usamljen u svojoj borbi.

U prošlomjesečnom razgovoru za N1 Mostarac Semir Kljako naveo je da je izgradnja ovog puta preko poljoprivrednih zemljišta zapravo “smrt cijelog Mostara”.

“Ja sam ovo kupio 2004. godine, ja sam RVI, borio se za ovu državu, odbranio je i sad mi hoće na silu, nije meni općina dala ništa, nego sam svojim parama lično platio ovu zemlju i napravio ovo”, rekao nam je Semir tada.

Naglasio je da on i aktivisti nisu protiv izgradnje autoputa, ali da će zahtijevati dodatna istraživanja.

“Ako dokažu da je autoput najbolja opcija da ide preko plodne doline, preko dvije zaštićene rijeke mi ćemo sa tim složiti”, izjavio je za N1.

“Ko je odlučio koliko vrijedi ljudski život?”

Podsjećamo, o ovom problemu je nedavno za N1 govorila i Predsjednica udruženja “Eko dvogled” iz Mostara Amna Popovac.

Tom prilokom podsjetila je na prvostepene odluke Općinskog suda u Mostaru koji je utvrdio da Federacija BiH diskriminira stanovnike u južnim dijelovima Mostara izgradnjom Koridora 5C.

“Trasa puta trasa je spuštena s oboda Podveležja i ‘premještena’ tako da ide plodnom obradivom zemljom i preko povratničkih naselja”, pojasnila je.

Smatra da sa nedavnom prvostepenom presudom Općinskog suda u Mostaru stiče mogućnost zaustavljanja procesa izgradnje, dok se sve ne potvrdi pred sudovima BiH. Naglasila je da će aktivisti ići i do Suda u Strasbourgu, ukoliko to bude potrebno.

Popovac ističe da ljudi koji su na terenu, povratnici , se suočavaju sa strašnim pritiscima, a jedan član Udruženja je doživio i srčani udar, izgubivši život.

“Razne vrste pritisaka su tu. Pitam vas koja je cijena ljudskog života i ko je to odvagao da nečiji život nije ništa vrijedan. Nema tih para kojima se ljudski životi mogu platiti”, navela je Popovac u nedavnom gostovanju na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare