Potvrđena regularnost opoziva: Mandat Hadžibajriću prestaje objavom odluke CIK-a

Vijesti 17. aug 202310:44 0 komentara
CIK BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na 58. sjednici donijela odluku kojom je utvrdila da je postupak opoziva načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića, proveden u skladu sa zakonom te da mu mandat načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, prestaje danom pravosnažnosti navedene odluke.

Odluka će biti objavljena na internet-stranici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine www.izbori.ba, i smatrat će se da je danom objavljivanja ista dostavljena svim učesnicima u opozivu načelnika Općine Stari Grad Sarajevo.

Žalba na odluku se podnosi Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine u roku od dva dana od dana prijema ove odluke preko Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 6.9 stav (1) i stav (2) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Građani smijenili Hadžibajrića sa čela Starog Grada: Nevjerovatno mala izlaznost

Nakon pravosnažnosti današnje odluke u skladu sa članom 14.3 Izbornog zakona BiH Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o raspisivanju prijevremenih izbora kojom se utvrđuje tačan datum održavanja izbora.

“Prijevremeni izbori se održavaju u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog organa, odnosno prestanka mandata u skladu sa ustavom i zakonom. Od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana i mandat članova organa izabranih na prijevremenim izborima traje do isteka tekućeg mandata organa izabranih na redovnim izborima”, naveli su iz CIK-a BiH.

Podsjetimo, građani ove sarajevske općine glasali su 23. jula, a većina je bila za opoziv. Ibrahim Hadžibajrić se još nalazi u pritvoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!