Potvrđeno za N1: Elektroprivreda BiH donijela odluku o rudarima

Vijesti 29. sep 202216:54 3 komentara
F.Z./N1

Nakon što su rudari u više rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH danas odbili sići u jamu počevši štrajk zbog današnje odluke preduzeća "Elektroprivreda BiH" da svojim uposlenicima isplati jednokratne pomoći u iznosu od 750 KM, dok ovom odlukom nisu obuhvaćeni zaposleni u rudnicima, za N1 su potvrdili da će ovaj problem biti riješen.

Naime, iz Elektroprivrede BiH za N1 su naveli da je naloženo upravama rudnika da donesu identične odluke te isplate iznos od 750 KM.

Nešto ranije, razgovarali smo sa federalnim ministrom energije i rudarstva Nermin Džindić koji nam je rekao da će naredne sedmice održati sastanak sa predstavnicima rudara.

Rudari odbili sići u jame u rudnicima širom FBiH

Kako nam je kazao, čeka se konkretan termin, ali je moguće da već u utorak bude sastanak.

“Da se pronađe najbolje rješenje za zahtjeve rudara, kako ove današnje koji se tiču jednokratne pomoći koju će dobiti i radnici EP, ali i pregovora o novom kolektivnom ugovoru, što je bio i razlog nedavnog kratkotrajnog štrajka upozorenja rudara iz Koncerna EP, s obzirom na to da aktuelni kolektivni ugovor ističe do kraja godine”, poručio je Džindić.

Podsjetimo, kako je za N1 kazao Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, radovi su obustavljeni u rudnicima Breza, Zenica, Kakanj, Tuzla, Kreka.

U jami Raspotočje se radilo na početku štrajka zbog zaštite opreme, međutim i oni su se ubrzo pridružili kolegama.

Za sutra je najavljena i press konferencija Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH u vezi s ovom temom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare