Povećana potrošnja krvi u bolnicama tokom ljeta

Vijesti 12. sep 202408:17 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Učestala putovanja i više saobraćajnih nesreća tokom ljeta dovode do veće potrošnje krvi u zdravstvenim ustanovama. Ipak, iz Službe za transfuzijsku medicinu u Bijeljini ističu da dragocjene tečnosti ima dovoljno, jer tokom ljeta kontinuirano organiziraju akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

U Službi za transfuzijsku medicinu u Bijeljini svakoga dana oko 30 davalaca krvi donira dragocjenu tečnost. Zbog ekstremno visokih temperatura, davanje krvi moguće je samo u jutarnjim časovima, ali zaliha ima dovoljno.

“Nismo imali problema da obezbijedimo krv i krvne komponente za sve potrebe bijeljinske bolnice. Mi ovdje prikupimo velike količine krvi i napravimo velike količine krvnih komponenata. Mi u principu oko 60% komponenata šaljemo dalje, najveća potrošnja je u UKC Banjaluka za čije potrebe pošaljemo najviše komponenata”, pojašnjava Snežana Gegić iz Službe za transfuzijsku medicinu Bijeljina.

S obzirom na to da se zalihe krvi najviše troše tokom ljetnih mjeseci, zajedno sa društvima dobrovoljnih davalaca, bijeljinska transfuzija tokom ljeta organizuje više akcija.

“Godišnje pravimo pet akcija, već smo tri uspješno održali, najveći problem je u toplim danima, pogotovo ova godina je teška za davaoce”, kaže Vlado Simić iz Društva dobrovoljnih davalaca krvi “Zdravlje” Bijeljina.

Među bijeljinskim davaocima su i neki od rekordera u cijeloj BiH. Krv treba da čeka pacijenta, a ne pacijent krv, ističu davaoci.

“Zato što je to lijepa stvar, nekome pomoći, nekom da zatreba, a što se tiče omladine, njih treba animirati da krenu stopama nas starijih”, stava je Branislav Vuković, višestruki davalac krvi.

“Ne znam tačno, oko 250 puta, a počeo sam davati nisam bio punoljetan. Ne mogu ni opisati šta sam duša spasio”, ističe višestruki davalac krvi Žiko Todorović.

Ljekari ističu da muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca. Krv ne treba da daju ljudi koji trenutno primaju terapiju ili imaju akutnu ili hroničnu bolest.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!