Povećane porodiljske naknade u KS: Poznato koliko sada iznose

Vijesti 11. apr 202413:28 0 komentara
N1/Ilustracija

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković je na društvenim mrežama saopćila da je od prvog marta povećana osnovica za utvrđivanje materijalnih i drugih davanja koja se tiču socijalne zaštite i zaštite porodica s djecom.

Ona je objavila koliko sada osnovica iznosi te koliku naknadu će majke primati.

“Osnovica sada iznosi 800 KM, što predstavlja značajno povećanje od 6,67 posto u odnosu na prethodne tri godine. Ovo je rezultat našeg predanog rada i posvećenosti za poboljšanje kvalitete života građana Kantona Sarajevo. Posebno želim istaknuti poboljšanja koja su se desila u konkretnim oblicima podrške. Na primjer, naknade umjesto plaće ženama/majkama, kao i novčana pomoć ženama/majkama koje nisu u radnom odnosu, povećane su za 147 KM i sada iznose 1.261 KM”, navodi Pavić Pečenković.

Kada je riječ o jednokratnoj pomoći za opremu beba i tu je došlo do povećanja  za 25 KM i ona sada iznosi nepunih 400 KM.

“Naknade za izdržavanje hranjenika sa novim povećanjem iznose 378,30 KM što će dodatno olakšati svakodnevne izazove mnogim porodicama. Pored toga, povećana je stalna novčana pomoć, kao i ostala materijalna davanja”, kazala je Pavić Pečenković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!