“Povećanje nafte, naftnih derivata i pad eura razlozi poskupljenja plina u BiH”

Vijesti 15. jul 202211:17 > 12:12 2 komentara

Do povećanja cijene plina je došlo jer je poskupjela nafta i naftni derivati, te zato jer se desila promjena eura u odnosu na dolar i to je ono što je dvostruki udar. Ovako je kao glavni razlog poskupljena plina, koje je jučer najavljeno, pojasnila Bisera Hadžialjević, generalna direktorica Energoinvesta.

Plin kod ruskog distributera skuplji za 15 posto

“Svakog tromjesječja se radi usklađivanje cijena sa berzanskim dešavanjima, odnosno sa Gazpromom. Naftna formula je ta koja određuje koja će cijena biti u nekom tromjesječju. Godišnje imamo četiri puta takvih dešavanja. Sada od 1. jula su takva dešavanja. Dešavanja su uzrokovana sa nekoliko elemenata, treba reći da naftana formula definisala to da su zadnja tri mjeseca ušla u novi obračun. Znamo da je nafta poskupjela i da su se desila povećanja naftnih derivata, i tako da je povećanje došlo po tom osnovu. Desila su se dva elementa, a to je povećanje nafte i naftnih derivata, i desilo se to da je došlo do promjene eura u odnosu na dolar i to je ono što je dvostruki udar”, pojasnila je ona.

Dodaje da je kod ruskog distributera plin poskupio za više od 15 posto. Poskupljenje je, još jednom podcrtava, došlo i u odnosu konvertibilne marke, odnosno pada eura u odnosu na dolar. A gasni biznis se izražava u dolarima.

“Gas se na berzi kupuje za 185 EUR po megavat satu, a Energoinvest to kupuje za 45 EUR, to što sada Energoinvest ima je za četiri puta manje nego na berzi”, navela je Hadžialjević.

Cijene bi mogle padati?

Izrazila je nadu da bi cijene gasa mogle padati.

“Ja se nadam. Mi očekujemo da neki peak-ovi moraju da dosegnu neki vrh. Ne mislim da je moguće trostruko povećanje cijena gasa, ovo što Njemačka ima je četiri puta više nego u BiH”, izjavila je Hadžialjević, napominjući da do 1. oktobra cijena ostaje ista.

Podsjetimo, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić potvrdio je jučer da je Vlada Federacije BiH na sjednici usvojila Informaciju o povećanju cijene plina za treći kvartal 2022. godine, a koju je dostavio Energoinvest d.d. Sarajevo.

“Usvojena je odluka o povećanju cijene plina od 23,3 posto. Radi se o direktnom zahtjevu odnosno povećanju cijene od Gasproma prema Energoinvestu. Energoinvest je hitno zahtijevao korekciju od Federalnog ministarstva trgovine i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije”, kazao je Džindić nakon sjednice Vlade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare