Povratnici u Derventi zabrinuti: Marko Mišić nakon napada u teškom stanju, u šumi ga pronašao komšija Omer (FOTO)

Vijesti 15. okt 202316:00 0 komentara
Duška Jurišić s Markovom suprugom Lucijom u Derventi (N1)

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić posjetila je povratničku porodicu Mišić u Derventi, a nakon napada koji je izvršen na Marka Mišića. Dvije osobe, od kojih je jedna maloljetna, uhapšene su za ovaj napad i predate Okružnom tužilaštvu Doboj.

Kako je za N1 rekla Jurišić, stanje Marka Mišića je izuzetno teško i on je tokom noći prebačen na intenzivnu njegu. Njegova supruga Lucija ležala je u bolnici nakon operacije kada su joj javili u noći sa četvrtak na petak da je u bolnicu dovezen njen prezimenjak.

Duška Jurišić s povratnicima u Derventi (N1)

“Zastrašujući je bio napad na Marka Mišića, povratnika u Derventu. Tokom noći, prebačen je na odjel intenzivne njege bolnice u Slavonskom Brodu. Nanesene su mu povrede glave, pluća i polomljena rebra. U ovom trenutku, njegovo zdravstveno stanje, glavna je briga supruge Lucije. Malobrojni povratnici hrvatske nacionalnosti s razlogom su uznemireni. Upravo su povratnici najlakša meta za kradljivce šume, što je na ovom području odavno preraslo u biznis. Lokalne vlasti dužne su garantirati sigurnost svima, a posebno ranjivim grupama. Napadi na povratnike nakon slučaja u Derventi, alarm su za Visoko sudsko i tužilačko vijeće, koje ima obavezu nadzirati i sankcionirati tužioce. Njihovo nepostupanje ohrabrenje je za počinioce”, kazala je Jurišić.

Komšija Avdo je pronašao Markaa Mišića kako leži na zemlji nakon napada (N1)

Marko je ležao na zemlji, pored žbunja, povrijeđen. Pronašao ga je komšija Omer nakon što je vidio da je kuća mišića otključana i prazna pa posumnjao da nešto nije uredu.

Duška Jurišić s gvardijanom Plehana (N1)

Ona je danas razgovarala s povratnicima u Derventi i susrela se sa gvardijanom samostana Plehani.

Kako je navedeno iz PU Doboj, Marko je zatekao dvojac u ilegalnoj sječi šume i tada su ga brutalno napali te mu nanijeli teške tjelesne povrede.

Potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić osudio je napad na hrvatskog povratnika i izrazio nadu da će pravosudne institucije u najkraćem roku kazniti odgovorne. On je pozvao pravosudne i policijske organe da ispitaju kompletan slučaj i strogo kazne odgovorne za ovaj napad koji je u pitanje doveo ljudski život, saopšteno je iz Pranjićevog kabineta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!